ukenru
nardepa-berezkina-viklikano-zavtra-na-dopit-u-nabu-dzherelo

Нардепа Березкіна викликано завтра на допит у НАБУ - джерело

 • 8445 переглядiв

КИЇВ. 18 липня. УНН. Народного депутата України і кандидата у народні депутати по 100-му виборчому округу Станіслава Березкіна НАБУ викликало на допит 19 липня о 10:00. Про це УНН повідомили власні поінформовані джерела у правоохоронних органах.

Допит має відбутися у межах кримінального провадження щодо розкрадання 20 млн дол. державного "Ощадбанку".

Йдеться, зокрема, про справу № 42016000000001254, відкриту 16 травня 2016 року.

Слідство встановило, що у період 2013-2015 років посадові особи приватних підприємств, які входили до ПрАТ "Креатив", у змові з посадовими особами АТ "Ощадбанк" підробили документи з метою отримання в держбанку кредиту на суму 20 млн дол. США буцімто на купівлю насіння соняшника. Після отримання коштів тодішні власники "Креативу" (Максим Березкін - ред.) вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю.

Детективи НАБУ стверджують, що, ухвалюючи рішення про надання кредиту, посадовці АТ "Ощадбанк" спиралися на неперевірені, а подекуди і підроблені документи, частина з яких створювалася за їхньої ж участі.

У результаті корупційної схеми з "Ощадбанку" фактично вивели 20 млн дол. США (160 млн грн в еквіваленті на момент вчинення злочину), що призвело до списання майнових прав та, як наслідок, до зменшення активів АТ "Ощадбанк" (збитків) на суму 133 млн грн через здійснення витрат на формування резерву за цим кредитом.

Під час розслідування справи 23 жовтня 2018 року детективи НАБУ затримали 10 осіб і повідомили їм про підозру в заволодінні коштами (20 млн грн - ред.) державного "Ощадбанку". Серед підозрюваних - діти народного депутата Станіслава Березкіна: Вікторія Березкіна та Максим Березкін. Останній є колишнім співвласником агрохолдингу ПрАТ "Креатив", а зараз ще й кандидат у народні депутати по 157-му виборчому округу.

Офіційно інформацію про допит Березкіна 19 липня у НАБУ коментувати не захотіли, зіславшись на таємницю слідства.

Кореспонденту УНН в прес-службі відомства сказали лише те, що не можуть ані спростувати, ані підтвердити виклик нардепа, додавши, що такі заходи, переважно, не анонсуються.

Нагадаємо, що саме через цю кримінальну справу зі Станіслава Березкіна одного разу вже намагалися зняти депутатську недоторканність.

Як писав УНН, Березкін провалив кожну третю свою обіцянку за час депутатської каденції, а ОПОРА зафіксувала факти непрямого підкупу громадян з боку політика у межах передвиборчої агітації, що триває.

Українські Національні Новини

Політика