napruzhenist-u-yes-cherez-ahroimport-z-ukrainy-poshyrylasia-na-rynok-tsukru-bloomberg

Напруженість у ЄС через агроімпорт з України поширилася на ринок цукру - Bloomberg

 • 33857 переглядiв

Французькі виробники цукрових буряків хочуть, щоб імпорт цукру з України, який потенційно може сягнути 800 000 тонн, був реекспортований за межі ЄС, щоб не завдати шкоди місцевим ринкам. Український експорт має подвоїтися порівняно з попереднім сезоном і значно перевищити середній п'ятирічний показник, зазначає Bloomberg.

Французькі підприємці, що займаються вирощуванням цукрових буряків, вимагають, щоб імпорт цукру з України, що збільшується, реекспортувався за межі Європи, щоб не завдати шкоди місцевим виробникам, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Імпорт українського цукру до блоку може досягти 700-800 тисяч тонн у сезоні 2023-2024 років, заявила група підприємців CGB у вівторок. За даними Європейської комісії, це буде приблизно вдвічі більше ніж імпорт в попередньому сезоні і значно вище за середній показник у 21 500 тонн за п'ять років до цього. Раніше Україна заявляла, що цього сезону обмежить експорт цукру на рівні 650 тисяч тонн у всіх напрямках.

"Нам потрібна чітка відповідь Європейської комісії про майбутнє управління цим припливом цукру", - ідеться у презентації CGB.

Доповнення

Вимоги виробників цукру виникли після подібної напруженості через різке зростання експорту зерна з України, яке спонукало кілька східноєвропейських країн заборонити закупівлі на тій підставі, що поставки знижували місцеві ціни, пише видання. Вторгнення рф в Україну призвело до перебоїв у роботі її чорноморських портів, змусивши виробників зерна більше покладатися на залізничні, автомобільні та річкові маршрути через сусідні країни.

Попри зростання імпорту цукру з України, ціни на цукор до ЄС залишаються високими на тлі глобального дефіциту підсолоджувача. За даними ЄС, внутрішні ціни на білий цукор становлять понад 800 євро (878 доларів США) за тонну, що є найвищим показником за останні десять років.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Ворог 128 разів обстріляв Херсонщину за добу: четверо поранених

     • 33630 переглядiв

    У Росії заявили про атаку дрона на Москву

     • 33837 переглядiв