nachalniku-stantsiyi-visunuli-obvinuvachennya-v-avariyi-poyizdiv-u-gretsiyi-z-57-zhertvami

Начальнику станції висунули обвинувачення в аварії поїздів у Греції з 57 жертвами

 • 705901 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Начальнику станції, обвинуваченому в найсмертоноснішій залізничній катастрофі в Греції, висунуто обвинувачення в убивстві через необережність, його було поміщено до в'язниці до суду в неділю, а прем'єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс попросив вибачення за будь-яку відповідальність, яку уряд Греції може нести за трагедію, пише УНН з посиланням на CBS News.

Деталі

Слідчий суддя і прокурор зійшлися на думці, що працівникові залізниці слід висунути множинні обвинувачення в убивстві, а також у заподіянні тілесних ушкоджень і створенні загрози безпеці руху.

59-річний начальник станції нібито спрямував два поїзди, що йдуть у протилежних напрямках, на одну й ту саму колію. Він провів 7 з половиною годин у неділю, даючи свідчення про події, що призвели до катастрофи, перш ніж йому було висунуто обвинувачення і його відправили під варту.

Адвокат начальника станції Стефанос Панцарцідіс натякнув, що провину розділяють і інші, окрім його клієнта, заявивши, що судді повинні з'ясувати, чи не повинно було працювати в Ларисі більше одного начальника станції під час зіткнення.

«Протягом 20 хвилин він відповідав за безпеку (поїздів) у всій центральній Греції», — сказав адвокат про свого клієнта.

Грецькі ЗМІ повідомляють, що автоматизована система сигналізації в районі аварії не працювала, що робить можливою помилку начальника станції. Начальники станцій на цій частині головної магістральної лінії Греції спілкуються один з одним і з машиністами поїздів за допомогою двостороннього радіозв'язку, а перемикачами керують вручну.

Прем'єр-міністр пообіцяв провести швидке розслідування зіткнення і сказав, що новий міністр транспорту Греції опублікує план підвищення безпеки. За словами Міцотакіса, щойно буде сформовано новий парламент, буде призначено комісію для розслідування десятиліть безгосподарності залізничної системи країни.

У своїй початковій заяві в середу Міцотакіс заявив, що аварія сталася внаслідок «трагічної людської помилки». Опозиційні партії накинулися на це зауваження, звинувативши прем'єр-міністра у спробі приховати роль держави і виставивши недосвідченого начальника станції цапом-відбувайлом.

«Я повинен принести всім, і особливо родичам жертв, великі вибачення, як особисті, так і від імені всіх, хто керував країною протягом багатьох років, - написав Міцотакіс у неділю у Facebook. - У 2023 році немислимо, щоб два поїзди рухалися в різних напрямках однією і тією ж колією, і ніхто цього не помічав. Ми не можемо, ми не хочемо, і ми не повинні прикриватися людською помилкою».

У неділю профспілки залізничників організували акцію протесту в центрі Афін, у якій, за даними влади, взяло участь близько 12 000 осіб.

П'ятьох осіб було заарештовано і семеро поліцейських дістали поранення, коли група з понад 200 осіб у масках і в чорному почала кидати каміння, пляшки і запальні бомби у поліцейських, які застосували сльозогінний газ та світлошумові гранати.

У Салоніках близько 3000 осіб взяли участь у двох акціях протесту. Декілька жертв авіакатастрофи були студентами міського університету Аристотеля, найбільшого в Греції, у якому навчається понад 50 000 студентів.

Доповнення

Щонайменше 57 осіб, багато з яких були підлітками та 20-річними, загинули внаслідок зіткнення пасажирського поїзда, що рухався на північ, і товарного поїзда, що рухався на південь, увечері у минулий вівторок, 28 лютого, на північ від міста Лариса в центральній Греції.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Українців попередили про можливі затримки на кордоні з ЄС

     • 1127656 переглядiв

    В Украні зафіксували два випадки кору у дітей

     • 981260 переглядiв

    Тихановську у білорусі засудили до 15 років колонії

     • 811210 переглядiв