nabuv-chynnosti-zakon-pro-posylennia-nezalezhnist-sap-z-chastkovym-skasuvanniam-norm-pravok-lozovoho--2

Набув чинності закон про посилення незалежність САП з частковим скасуванням норм "правок Лозового"

 • 41693 переглядiв

Верховна Рада України ухвалила законопроект щодо посилення незалежності САП, частково скасувавши суперечливі "поправки Лозового". Це є виконанням ключових умов, поставлених МВФ, ЄС та G7.

1 січня 2024 року набирає чинності ухвалений Верховною Радою закон щодо незалежності САП, але лише із "дуже частковим" скасуванням деяких норм "правок Лозового", передає УНН

8 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), але лише із "дуже частковим" скасуванням деяких норм "правок Лозового". 

Ухвалення законопроєкту є однією з основних вимог МВФ та ЄС, а також послів G7. 

Законопроєкт №10060 удосконалює правові засади діяльності САП, зокрема у частині посилення її самостійності та організаційної незалежності. 

Законопроєкт спрямований на посилення інституційної автономії САП, зокрема, з метою: вдосконалення процедури відбору прокурорів та призначення на адміністративні посади в САП; уповноваження керівника САП регулювати власну організаційну структуру; окремого врегулювання дисциплінарної відповідальності прокурорів САП та визначення положень щодо підзвітності керівництва САП (включно з проведенням оцінки ефективності та періодичним зовнішнім аудитом, що проводитиметься зовнішніми експертами з міжнародним досвідом). 

Доповнення 

5 грудня посли країн G7 вказували, що "уважно стежать за реформою САП". "Для зміцнення антикорупційних зусиль ми радимо взяти за основу поточний проєкт та скасувати поправки Лозового, захистити юрисдикцію САП/НАБУ та дозволити САП запитувати екстрадицію + ініціювати розслідування проти парламентарів", - вказано у заяві послів G7 у X. 

Представники громадянського суспільства після засідання комітету вказували на те, що законопроєкт - без повного скасування "правок Лозового". 

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Курс валют на перший день 2024 року

     • 33722 переглядiв

    В Україні зросла компенсація за працевлаштування ВПО

     • 31978 переглядiв

    Як змінюється розмір пенсійних виплат в новому 2024 році

     • 32798 переглядiв

    В Україні змінюється прожитковий мінімум: яким він буде

     • 30009 переглядiв