ukenru
na-vsiy-teritoriyi-kazakhstanu-vveli-rezhim-nadzvichaynogo-stanu

На всій території Казахстану ввели режим надзвичайного стану

 • 31077 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. На всій території Казахстану запровадили режим надзвичайного стану. У країні продовжуються масові протести. У зв'язку із ситуацією до президентського палацу в Нур-Султані направили додаткові підрозділи поліції, повідомляють ЗМІ, інформує УНН.

Що передувало

Зранку 5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на фоні протестів підписав указ про відставку уряду. Він поклав провину за зростання цін на пальне, яке викликало протести, на міністерство енергетики та національні нафтогазові компанії, і доручив генеральній прокуратурі та антимонопольному відомству провести розслідування можливої ​​цінової змови. Також президент доручив запровадити державне регулювання цін на пальне на 180 днів, а запровадження програми електронної торгівлі паливом відкласти на рік. Крім того, Токаєв наказав запровадити мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення.

В Алмати всю ніч тривали сутички протестувальників із поліцією. Учасники акцій палили машини, а поліцейські застосовували світлошумові гранати та сльозогінний газ. За даними МВС Казахстану на ранок 5 січня, всього під час протестів травми отримали понад 100 співробітників поліції, затримано понад 200 людей. У кількох містах - Алмати, Шимкенте, Таразі - протестувальники намагалися взяти штурмом акимати (будівлі районної адміністрації).

Протестувальники чинять активний опір силовикам, перевертають та підпалюють поліцейські фургони. За даними МВС Казахстану, на ранок 5 січня було пошкоджено 37 службових машин. В Алмати протестувальники відбирали у поліцейських щити. У кількох містах, включаючи Алмати, багатотисячні юрби демонстрантів також успішно проривали поліцейське оточення.

В Алмати, Алматинській та Мангістауській областях, а також у столиці країни Нур-Султані було запроваджено надзвичайний стан. Згідно з президентським указом, режим діятиме до 19 січня і включає комендантську годину з 11 вечора, обмеження на в'їзд у регіони та пересування всередині них, заборону на масові заходи та страйки, а також вилучення зброї та боєприпасів у населення.

Вранці 5 січня протести у всій країні продовжились. В Актобі кілька тисяч людей штурмували місцевий акімат, а ОМОН не став протидіяти їм. В Алмати, незважаючи на режим НС, на вулицях міста знаходяться багатотисячні групи протестувальників. Силовики намагаються розганяти їх світлошумовими гранатами та гумовими кулями — внаслідок обстрілу ними постраждали журналісти місцевих ЗМІ. Також відомо про одну смерть.

Українські Національні Новини

Новини Світу