ukenru
na-veneri-znayshli-oznaki-umov-u-yakikh-mozhlive-zhittya

На Венері знайшли ознаки умов, у яких можливе життя

 • 20292 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. Учені виявили в атмосфері Венери газ фосфін - хімічна сполука, яка може бути ознакою наявності умов для життя мікроорганізмів, передає УНН з посиланням на BBC.

Так, на Землі фосфін рідко зустрічається в природних умовах. І все ж, газ був виявлений на Венері, у відносно великій кількості. Одним з припущень є те, що фосфін на планеті міг бути отриманий у результаті життєдіяльності бактерій. Свої спостереження в цій області професор Джейн Грівз з Кардіфського університету та її команда опублікували в журналі Nature Astronomy, описавши також дослідження, які вони провели, щоб показати, що ця молекула може мати природне небіологічне походження.

Команда професора Грівз спочатку визначила фосфін на Венері за допомогою телескопа Джеймса Клерка Максвелла на Гаваях, а потім підтвердила його присутність за допомогою Атакамської великої решітки міліметрового діапазону (комплекс радіотелескопів в Чилі).

Згідно з дослідженнями, газ спостерігається в середніх широтах на планеті на висоті приблизно 50-60 км. Концентрація невелика - всього 10-20 частин на кожен мільярд атмосферних молекул - але в даному контексті це багато.

Як повідомляв УНН, раніше в цьому році астрономи відкрили дві нові екзопланети Супер-Землі, які можуть бути придатними для життя.

Українські Національні Новини

Новини Світу