ukenru
na-tli-moroziv-u-yevropi-azhiotazh-na-potuzhnosti-gts-ukrayini-na-auktsioni-pidzarobili

На тлі морозів у Європі "ажіотаж" на потужності ГТС України: на аукціоні підзаробили

 • 12503 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Оператор ГТС України вперше заробив аукціонну премію - у понад 4% - через значний попит на потужності з транспортування газу з України на кордоні з Польщею. Це відбувається на тлі похолодання у Європі. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Оператора ГТС України.

“Оператор ГТС України вперше розподілив потужність з аукціонною премією… Через значний попит на потужності на вихід з України до Польщі вчора аукціон з розподілу добової потужності завершився з аукціонною премією більше ніж 4%”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що торги відбулися на аукціонній платформі GSA, вся вільна потужність була розподілена.

“Вперше внаслідок перевищення попиту над доступною потужністю газопровідного з’єднання аукціон відбувався в умовах конкурентної боротьби між замовниками транспортних послуг. За результатами аукціону Оператор ГТС України вперше отримав аукціонну премію. Ці додаткові кошти будуть спрямовані на розвиток газотранспортної системи України згідно із законодавством”, – сказав комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров.

Зазначається, що оскільки вільна гарантована потужність на період на добу наперед 12 січня 2021 року була повністю розподілена, аукціон розподілу гарантованої потужності протягом доби у напрямку з України до Польщі 12 січня 2021 року проводитися не буде.

Нагадаємо, замовлення трейдерів на транспортування газу з України до ЄС на польському кордоні перевищили гарантовану потужність точки виходу з ГТС України, тож на них ввели обмеження. Попит на газ в Європі зріс у зв’язку з похолоданням, вказали в ОГТСУ.

Українські Національні Новини

Економіка