ukenru
na-sogodni-u-sviti-narakhovuyetsya-ponad-250-tipiv-raku-onkolog

На сьогодні у світі нараховується понад 250 типів раку – онколог

 • 9015 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. В Україні щорічно виявляють близько 160–180 тис. випадків вперше діагностованих онкологічних захворювань. Про це повідомив професор, доктор медичних наук, головний експерт МОЗ України зі спеціальності “Онкологія”, завідувач кафед­ри онкології Запорізької медичної академії післядипломної освіти Олексій Ковальов під час прес-конференції до Всесвітнього дня боротьби з онкозахворюваннями, передає УНН.

Так, за словами О.Ковальова, на сьогодні у світі нараховується понад 250 типів раку, а в Україні основ­ним онкологічним кілером на сьогодні є рак легень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українців страх отримати невтішний діагноз переважає над здоровим глуздом

Досягти прогресу в цьому питанні, на думку О.Ковальова, допоможе жорстка антитютюнова кампанія.

Прикладом успішності таких заходів, на думку доповідача, є Німеччина за часів Гітлера, зауважив він.

«Так, він був тираном. Проте він дуже боявся померти від раку, тому зробив так, щоб вся країна кинула палити. Саме німецькі лікарі довели зв’язок між тютюнопалінням та розвитком онкологічних захворювань. За роки його правління кількість онкологічних хворих в Німеччині суттєво зменшилася», — зазначив експерт.

Нагадаємо, українські чоловіки найчастіше хворіють на рак легенів, кишківника та шкіри.

При цьому, за словами фахівців, для ефективної боротьби із онкозахворюваннями в Україні необхідно створити єдиний медичний простір профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань.

Також нагадаємо, деякі лікувальні заклади в Україні сьогодні готові запропонувати і жінкам і чоловікам програми обстеження всього тіла — онкоскринінги.

Так, за словами головного лікаря МЦ "Клініка Спіженко" Антона Шкіряка, онкоскринінг - це не лікування, а "техогляд" власного здоров'я.

"Скринінг є своєрідним моніторингом, інакше кажучи - певним баченням здоров'я людини. У разі якщо під час скринінгу, обстеження, здачі аналізів крові у пацієнта виявляють ті чи інші відхилення, або ті чи інші хвороби – це дозволяє лікарю передбачити певні проблеми, які можуть виникнути у пацієнта через рік, два, п'ять, десять і навіть двадцять років. Тобто ви можете пролікувати ту чи іншу хворобу і убезпечити себе від виникнення більш грізного онкологічного захворювання завчасно", - сказав він.

Українські Національні Новини

Здоров'я