na-mezhi-blekautu-zaporizka-aes-u-nediliu-bula-vidimknena-vid-ostannoho-neposhkodzhenoho-zviazku-z-enerhosystemoiu-ukrainy

На межі блекауту: Запорізька АЕС у неділю була відімкнена від останнього непошкодженого зв’язку з енергосистемою України

 • 31161 переглядiв

Запорізька АЕС була відключена від енергосистеми України через коротке замикання, що призвело до ризику знеструмлення, оскільки єдина лінія, що залишилася, була обірвана. МАГАТЕ підтвердило, що остання резервна лінія мала вирішальне значення для запобігання повного знеструмлення станції.

Тимчасово окупована росіянами Запорізька атомна електростанція, 26 листопада цілий день перебувала на межі блекауту, оскільки остання четверта лінія її зв’язку з енергосистемою України була відключена внаслідок короткого замикання, а три інших лінії були пошкоджені раніше, під час російських обстрілів. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Енергоатому.

26 листопада 2023 року о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інших лінії були пошкоджені ще раніше під час рашистських обстрілів

- ідеться у повідомленні. 

Крім того, відбулося часткове знеструмлення енергоблоку №4 з автоматичним включенням дизель-генератора, - його виключили вручну за 10 хвилин по тому. Вказується, що подібний випадок свідчить про наявність проблеми з енергоживленням ядерної установки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міненерго: в аварійний ремонт вийшли два блоки ТЕС

Відповідно до інформації МАГАТЕ, ЗАЕС отримувала  зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ, в той час як українські фахівці ремонтували пошкоджену лінію 750 кВ. Її було відремонтовано о 20:52, і як вказується в інформації відомства, Запорізька АЕС майже цілий день перебувала на межі чергового блекауту, що міг статися в разі знеструмлення резервної лінії 330 кВ.

Нагадаємо

Представники МАГАТЕ, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції, повідомили про те, що чули звук запуску ракет поблизу станції. Команда МАГАТЕ не побачила снаряди через хмари, але характерний звук вказував на те, що вони були випущені з розташованої неподалік реактивної системи залпового вогню (РСЗВ).

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі