ukenru
na-dnipropetrovschini-vikrili-shakhrayiv-yaki-oformlyuvali-onlayn-krediti-na-gromadyan-bez-yikh-vidoma

На Дніпропетровщині викрили шахраїв, які оформлювали онлайн-кредити на громадян без їх відома

 • 17813 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. У Дніпропетровській області кіберфахівці Служби безпеки України викрили організоване угруповання, учасники якого оформлювали онлайн-кредити на громадян без їх відома, повідомляє УНН із посиланням на пресцентр СБУ.

"Співробітники спецслужби спільно з кіберполіцією та слідчими Нацполіції встановили, що до складу угруповання входило дев’ятеро мешканців Дніпропетровщини. Найнятий ними "персонал" кол-центру телефонував громадянам нібито від імені мобільних операторів і "випитував" персональні дані для несанкціонованого випуску дублікатів сім-карток. Отримавши інформацію, зловмисники через Інтернет оформлювали на ці реквізити так звані "швидкі" кредити та привласнювали гроші", - повідомили в СБУ. 

За попередніми даними слідства, за період "роботи" зловмисники встигли взяти кредити від імені кількох сотень громадян на суми від 2 до 10 тисяч гривень.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці провели 10 обшуків за місцем роботи підпільного кол-центру в Кривому Розі та за місцями проживання фігурантів. Під час слідчих дій вилучено комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності та незаконно виготовлені дублікати сім-карток мобільних операторів.

Двох активних учасників групи затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до оборудки. 

Нагадаємо, співробітники кіберполіції викрили групу осіб, яка розміщувала в соцмережі оголошення щодо продажу неіснуючих товарів, а після внесення клієнтами передоплати за одяг — додавала їх у чорний список.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП