mzs-zaklikalo-partneriv-vzhiti-zakhodiv-dlya-garantuvannya-bezpeki-korabliv-u-chornomu-mori

МЗС закликало партнерів вжити заходів для гарантування безпеки кораблів у Чорному морі

 • 201374 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Міністерство закородонний справ України закликало міжнародне співтовариство засудити порушення рф права на вільне судноплавство та вжити відповідних заходів задля гарантування безпеки кораблів у Чорному морі. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МЗС. 

Цитата

«Наміри розглядати іноземні судна як воєнні цілі грубо порушують зобов’язання росії за міжнародним правом не лише перед Україною, але й перед усіма державами, які здійснюють мирне судноплавство у Чорному морі.

Закликаємо міжнародне співтовариство засудити дії росії та вжити відповідних заходів задля гарантування безпеки судноплавства у Чорному морі як гарантії продовольчої безпеки у світі», - йдеться у повідомленні МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що відповідно до Конвенції ООН з морського права, торговельні судна держав, які не беруть участь у збройному конфлікті, мають право на вільне та мирне судноплавство, яке не вважається актом агресії. Немає жодних підстав вважати, що торговельні судна, експортуючи зерно до іноземних країн, підтримують дії воєнного характеру, зазначили у МЗС. 

Також України звернулася до партнерів за підтримкою щодо створення гуманітарного морського коридору в Чорному морі. Гуманітарний коридор дозволить відновити життєво важливі маршрути постачання продовольства до регіонів, які цього найбільше потребують, заявили у відомстві.

Як зазначається у заяві, вихід росії із «Зернової угоди» та регулярні атаки по українській портовій інфраструктурі, та зерновим терміналам є «нічим іншим, як спробами рф усунути конкурента з ринку, свідомо підвищити світові ціни на продовольство та збагатитися за рахунок страждань мільйонів людей у всьому світі».

Нагадаємо

19 липня у міноборони рф зробили чергову заяву-погрозу, що вважатиме кораблі, що йдуть до українських портів у Чорному морі, "перевізниками військових вантажів".

20 липня у Міністерстві оборони України відреагували на брутальне порушення рф права на вільне судноплавство і попередили, що з 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС продовжив на пів року економічні санкції проти рф

     • 208655 переглядiв