ukenru
mzs-rosiyi-nato-maye-utrimatisya-vid-uchasti-v-provokatsiyakh-kiyeva-v-chornomu-mori

У МЗС Росії закликали НАТО утриматися від участі в "провокаціях" Києва в Чорному морі

 • 8527 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації вважають, що НАТО варто утриматися від супроводу українських кораблів через Керченську протоку. Про це в інтерв'ю ТАСС заявив заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко, передає УНН.

"Я думаю, що це дуже політизовані заяви (про підтримку НАТО при проході українських кораблів через Керченську протоку - ред.). Думаю, що в НАТО є люди, які здатні реалістично оцінити ситуацію і утриматися від співучасті в провокаціях, які можуть бути вчинені владою в Києві", - сказав Грушко.

Коментуючи прийнятий державами-учасниками Альянсу на початку квітня пакет заходів по зміцненню безпеки в Чорному морі, заступник міністра заявив, що "НАТО демонізуватиме нашу військову активність в Чорному морі".

За його словами, якість військової присутності РФ в Чорному морі ніяк не змінилася.

"Зрозуміло, ми здійснюємо модернізацію наших сил і засобів з урахуванням того, що і натівська інфраструктура наближається до наших берегів, але всі ці наші посилення абсолютно адекватні і пропорційні реальним потребам в плані зміцнення безпеки", - сказав Грушко.

На його думку, Росія дуже багато вклала в те, щоб "перетворити Чорне море в зону миру".

"На сьогодні найбільш серйозна проблема з точки зору безпеки - це спроби неприбрежних країн активізувати свою присутність там. Ми твердо переконані, що Конвенція Монтре повинна свято дотримуватися, це серйозна гарантія безпеки. І ми уважно стежимо за низкою інфраструктурних проектів, які здійснюються в Румунії, в Болгарії, за спробами країн НАТО створити там опорні пункти, розмістити додаткові сили", - сказав заступник міністра.

"Ми фіксуємо збільшення кількості польотів розвідувальних операцій, спостерігаємо підвищену повітряну активність в цьому регіоні. На все це ми будемо реагувати, згідно з нашими уявленнями про те, що потрібно зробити для того, щоб надійно забезпечити наші інтереси оборони і безпеки. Те, що це буде зроблено, ніяк сумнівів немає", - додав він.

Нагадаємо, 1 квітня два корабля НАТО - фрегат королівських військово-морських сил Канади "Торонто" (Toronto) і іспанських військово-морських сил "Санта Марія" (Santa Maria) - зі складу 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) зайшли і пришвартувалися на морському вокзалі Одеського морського порту.

14 квітня ракетний есмінець США типу "Арлі Берк" USS Ross увійшов до акваторії Чорного моря.

Як повідомляв УНН, 4 квітня в НАТО узгодили пакет заходів щодо активізації підтримки Грузії і України, який передбачає, зокрема, заходи кораблів НАТО в порти і проведення спільних навчань.

Українські Національні Новини

Політика