ukenru
mon-initsiyovane-uryadom-pidvischennya-zarplat-vchitelyam-potrebuvatime-dodatkovikh-50-mlrd-grn

МОН: ініційоване урядом підвищення зарплат вчителям потребуватиме додаткових 50 млрд грн

 • 15629 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Впровадження в 2021 році постанови уряду України, якою передбачається поступове підвищення найнижчого посадового окладу педагогів, потребуватиме додатково близько 50 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба МОН України, передає УНН.

"Пунктом 6 статті 61 Прикінцевих положень Закону України "Про освіту" та статтею 36 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" гарантоване визначення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників галузі", - зазначили у МОН.

В пресслужбі нагадують, що на виконання цих норм урядом була прийнята постанова КМУ від 10 липня 2019 року № 822 "Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки", якою передбачається поступове (до 2023 року) підвищення найнижчого посадового окладу зазначених категорій працівників до рівня 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як це передбачено вищевказаними законодавчими нормами.

"У зв’язку з відсутністю коштів на її реалізацію у державному та місцевих бюджетах зазначена постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року. За попередніми розрахунками фахівців МОН, її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 млрд грн (державний бюджет – близько 39 млрд грн, місцеві бюджети – близько 11 млрд грн)", - повідомили в пресслужбі.

Зазначається, що Міністерство зацікавлене у введенні в дію саме цієї постанови, оскільки "нею виконуються не лише норми законодавства, а й підвищуються соціальні стандарти та гарантії держави, спрямовані на зростання рівня життя освітян".

"Це питання потребує негайного вирішення, оскільки при формуванні бюджету галузі розмір оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників має дуже важливе значення", - наголошують у МОН.

Як повідомляв УНН, Міністерство освіти та науки України пропонує до громадського обговорення законопроект “Про освіту дорослих”, який спрямований на законодавче забезпечення умов функціонування освіти дорослих в Україні.

Українські Національні Новини

Політика