moldova-visilala-dvokh-inozemtsiv-prichetnikh-do-zmovi-pro-destabilizatsiyu

Молдова вислала двох іноземців, причетних до змови про дестабілізацію

 • 1217123 переглядiв

КИЇВ. 28 лютого. УНН. Служба розвідки Молдови повідомила у понеділок, що двох іноземних громадян, які видавали себе за туристів, було вислано з країни і їм заборонено повертатися протягом 10 років після того, як їх викрили у проведенні підривної діяльності з метою дестабілізації Молдови, інформує УНН.

Деталі

У заяві Служби розвідки та безпеки (SIS) йдеться, що пара була навчена збору даних та інформації «для реалізації плану дестабілізації внутрішньої ситуації в країні», щоб спровокувати «насильницькі зміни» Конституційного устрою Молдови.

У SIS не вказали, коли іноземні громадяни прибули до Молдови, з яких країн і на кого працювали.

Агентство заявило, що пара провела підривні дії, які включали розслідування «різних місць поряд з урядовими установами та критичною інфраструктурою», і що вони координувалися «з тіні групою осіб, пов'язаних із мережею змови закордонних експертів з політичних технологій та соціальної інженерії».

У SIS додали, що іноземні громадяни активно відстежують та документують соціальні та політичні процеси в Молдові, у тому числі протести, які, за її словами, «організували в столиці певні політичні сили».

Контекст

Минулої неділі кілька тисяч антиурядових демонстрантів зібралися в столиці Кишиневі, щоб вимагати від нового уряду повного покриття рахунків за електроенергію в умовах кризи вартості життя. Вони також вимагали відставки прозахідного президента Майї Санду.

Акцію протесту організували нещодавно створена група «Рух за народ» за підтримки членів дружній росії партії «Шор» у Молдові, яка займає шість місць у 101-місцевому законодавчому органі республіки.

13 лютого Санду окреслила змову Москви з метою повалення уряду, щоб надати націю «в розпорядження росії» та зірвати її з курсу приєднатися до Європейського Союзу.

Санду сказала, що російська змова передбачала напади на урядові будівлі, захоплення заручників та інші насильницькі дії груп диверсантів.

У червні Молдова, країна з населенням близько 2,6 млн осіб, набула статусу кандидата в члени ЄС того ж дня, що й Україна.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Над Дніпропетровщиною збили два ворожих безпілотники

     • 833037 переглядiв

    росія наразі не має планів наступати на Київ – Буданов

     • 1072152 переглядiв

    Канада заборонила TikTok на державних пристроях

     • 1158607 переглядiв