ukenru
mogli-nalezhati-korolyu-za-50-km-vid-pragi-znaydeno-unikalni-koshtovnosti-v-stolittya

Могли належати королю: за 50 км від Праги знайдено унікальні коштовності V століття

 • 19365 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Співробітникам музею Раковника на заході Чехії пощастило знайти рідкісний золотий скарб періоду Великого переселення народів — кільце та застібку, прикрашені чеськими гранатами та альмандинами, ймовірно, з Індії чи Шрі-Ланки, передає УНН із посиланням на Радіо Прага.

На думку експертів, предмети віком приблизно 1500 років — своєрідні одні з найунікальніших у Європі. Вони могли належати одному з наймогутніших повелителів того часу чи представникам його найближчого оточення.

Деталі

Сенсаційне відкриття чекало археологів поблизу міста Раковник, лише за 50 км на захід від Праги, ще минулого року. Про скарб дослідники оголосили лише минулого тижня після отримання результатів детального аналізу коштовностей за допомогою рентгена, комп'ютерної томографії, спектометрії та інших методів.

Цінність прикрашених чеським гранатом предметів, з історичного погляду, незліченна.

"Це золоті прикраси, інкрустовані дорогоцінним камінням, альмандинами, а використане в них скло відноситься ще до античного періоду", - повідомила археолог Музею ім. Т. Г. Масарика в Раковнику Катержина Блажкова.

Додамо

Золота пряжка є свідченням найстарішого використання чеського гранату в історії ювелірної справи, що зводить знахідку до рангу артефакту особливої ​​історичної, мистецької та культурної цінності.

Прикраси періоду переселення народів, виявлені в області сьогоднішньої Центральної Чехії, унікальні, насамперед, надзвичайно багатою обробкою коштовним камінням, а також своєю вагою. Весь комплект містить понад 150 г чистого золота, яке доповнюється безліччю гранених чеських гранатів і альмандинів, а також трьома шматочками древнього скла зеленого кольору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Sotheby's продали коштовності Романових

Українські Національні Новини

Новини Світу