ukenru
mobilizatsiya-doroge-zadovolennya-ekspert-poyasniv-chomu-ogoloshennya-vii-ni-vid-putina-ne-varto-boyatis

Мобілізація – дороге задоволення: експерт пояснив, чому оголошення "війни" від путіна не варто боятись

 • 427181 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. Як вважають представники західної розвідки, божевільний диктатор володимир путін може використати дату 9 травня для оголошення масової мобілізації в росії. Про те, чи справдяться прогнози та наскільки ймовірним є офіційне оголошення війни у цей день, УНН поговорив з військовим експертом, полковником Сергієм Грабським.

Говорити про мобілізацію на сьогодні - недоцільно

"Мобілізація – це не просто оголосили і зібрали людей, одягли їх у форму і відправили воювати", - зазначає фахівець.

Він звернув увагу на важливе поняття - база мобілізаційного розгортання - відповідна ресурсна база, на якій здійснюється таке розгортання.

Мобілізація, зі слів експерта, має забезпечити прийняття мобілізаційних ресурсів (людей), їх розміщення, розподіл по військовим частинам і забезпечення на даному етапі. Воно включає в тому числі перевезення, харчування, розміщення, переодягання, селекцію та розподіл мобілізаційних ресурсів.

“Тобто, це все має одну складову, яка є важливою – гроші і ресурси. І тут вже виникає питання: "Чи має росія на сьогодні таку мобілізаційну базу розгортання, яка забезпечить їм збір, прийом і розподіл мобілізаційних ресурсів близько мільйона або сотень тисяч людей?" Є великі сумніви, що вони мають таку базу, тому що це має бути клопітка робота, яка здійснюється протягом довгого періоду часу. А знаючи, як вона організовується загалом, я можу уявити, що з цим у них будуть дуже і дуже великі проблеми”, - каже Грабський.

Так, наприклад, призовника з умовного Іркутська потрібно перевести в умовну Бугульму. Мова йде про значні відстані. Протягом всього зазначеного шляху умовного призовника треба чимось годувати, забезпечувати, тощо.

“Цей процес – настільки колосально затратний, що виникають сумніви щодо того, чи зможе росія здійснити такий процес на державному рівні на сьогодні. Плюс, виходячи навіть зі співмірності кордонів росії і України, говорити про таку мобілізацію на сьогодні недоцільно”, - зазначає фахівець.

Не можна оголосити війну всьому світові

Розмова зайшла про нещодавні повідомлення західних політиків та медіа, зокрема міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, який нещодавно заявив, що одним із аргументів путіна про організацію масового призову населення в армію стане оголошення нової війни “нацистам” усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 9 травня путін готує важливу заяву – The Daily Mail

“Вони можуть оголосити війну з нацизмом. Але є таке поняття як юридично-дипломатичний документ. Оголошення війни може бути здійснено проти якогось суб’єкту міжнародного права. Не можна оголосити війну всьому світові, включаючи Ізраїль, як головний генератор нацистських ідей (після сьогоднішнього дня). Це – неможливо. Тому, говорити з точки зору навіть не здорового глузду, а звичайного матеріалізму – це буде дуже і дуже складно. Тим більше, оголосити війну і ні на кого не нападати – через три місяці вся ця система завалиться”, - коментує такі ідеї фахівець.

Ба більше, на його думку, росія не в змозі зібрати і частини необхідного потенціалу. Так, якщо припустити, що в росії мобілізували 1 млн осіб – 10% від загальної мобілізаційної спроможності російської держави, то навіть цей мільйон треба десь утримувати, чимось забезпечувати. І цей мільйон “вирубається” із економічної системи держави, його не можна тримати в казармах просто так 3-5 місяців.

“Вони навіть на наших кордонах не спромоглись зібрати достатніх сил перед початком агресії для того, щоб відповідати законам оперативного мистецтва. Вони зібрали максимум 190 тисяч, знаючи, що чисельність української армії – 250 тисяч осіб. Тобто, вони від самого початку вже починали порушувати всі норми, правила і закони оперативного мистецтва і ведення бойових дій. Вони були приречені від самого початку. Тому, зібрати цей мільйон чи два мільйони – ну, не може такого бути”, - каже співрозмовник УНН.

З іншого боку, на його погляд, у рф можуть продовжувати залучати людей до так званої контрактної служби, однак оголошувати мобілізацію – це “безглуздо, це не має сенсу, тому що мобілізація оголошується після оголошення війни”.

Російське суспільство не готове воювати з Україною

УНН поцікавився також можливістю мобілізації в рф за умови, якщо 9 травня оголосить війну лише Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: CNN: 9 травня путін може офіційно оголосити Україні війну

“Якщо вони нам оголошують війну, то тут треба розуміти співмірність такої мобілізації. Ця мобілізація може бути часткова, але оголосити війну Україні, коли вони самі загнали себе у глухий кут, буде дуже складно. Їхнє суспільство не готове. Вони понесли такі втрати, що їхнє суспільство не готове воювати, вони не готували своє суспільство до війни”, - вважає Грабський.

Він зауважив, що Йосип Сталін готувався до війни 10 років. За словами фахівця, станом на 1 вересня 1939 року червона армія за чисельністю була більша, ніж всі армії всієї Європи разом взяті. Але це було результатом колосального напруження всіх людських, економічних, політичних, природніх ресурсів цілого Радянського союзу – всього, чого наразі у росії навіть близько немає.

Також експерт нагадав, що в рф під час управління міністерством оборони Анатолія Сердюкова (2007-2012) скоротили армію на мільйон осіб: з 2,3 до 1,35 млн. Відповідно до цього, база мобілізаційного розгортання також скоротилась.

“Цього (мобілізації – ред.) не треба боятись, бо не можуть вони цього зробити. Вони, коли знімають зараз техніку, знімають по 10, 15, 20 танків, БТР-ів, БМП, і женуть-женуть-женуть, тому що ми їх палимо-палимо-палимо. Все, що вони можуть зробити – це зараз якимось чином знизити рівень ескалації, якимось чином благати про перемир’я, затихнути на певний період, усвідомити свої помилки і після цього вдарити, навіть з використанням ядерної зброї, з метою знищення України як такої. Але це їм не потрібно з іншої причини”, - зазначив Грабський.

Ця причина, з його слів, – відзначення 30 грудня 2022 року 100-річчя з дня створення Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Саме з цієї причини, на переконання співрозмовника, у Кремлі згадали про Молдову, саме тому погрожують Польщі і кричать про країни Балтії.

“Я спілкуюсь зі своїми друзями в Балтії, вони так само переживають і зціпивши зуби віддають нам все і кажуть: “Хлопці, на вас єдина надія. Якщо ви впадете, то вже ніщо не втримає, ця орда насунеться”… Танкова колона проходить в день 30 км в умовах хаотичного супротиву противника. Вони за 2-3 дні вийдуть на берег Балтійського моря і оголосять про відновлення Радянського Союзу (якщо їх не спинити в Україні – ред.). Тому зараз говорити про використання ядерної зброї у військових масштабах недоречно”, - підкреслює він.

Українські Національні Новини

Політика