ukenru
mks-porushit-spravi-pro-viyskovi-zlochini-protii-rosiyi-nyt

МКС порушить справи про військові злочини проти росії - NYT

 • 531956 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. У справах, які розглядатимуться в Міжнародному кримінальному суді, росію звинувачуватимуть у викраденні українських дітей та навмисному нанесенні ударів по цивільній інфраструктурі, повідомляє УНН з посиланням на The New York Times.

Деталі

Міжнародний кримінальний суд має намір відкрити дві справи про воєнні злочини, пов'язані з російським вторгненням в Україну, і буде домагатися ордерів на арешт кількох осіб, за словами нинішніх і колишніх чиновників, які знають про це рішення, але не мають права говорити публічно.

Ці справи є першими міжнародними звинуваченнями, висунутими з початку війни, і з'явилися після місяців роботи спеціальних слідчих груп. У них стверджується, що росія викрадала українських дітей і підлітків та відправляла їх до російських таборів перевиховання, а також, що кремль навмисно обстрілював об'єкти цивільної інфраструктури.

Цитата

«Примусове переміщення цивільних осіб через кордон заборонено, а під час конфлікту це може бути воєнним злочином. Це також може бути злочином проти людяності, якщо воно є частиною широкомасштабної та систематичної політики. Депортація дітей може навіть бути частиною намірів геноциду», - сказав Марк Елліс, виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів.

Ймовірність судового процесу залишається низькою, кажуть експерти, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а росія навряд чи видасть своїх чиновників.

У другому випадку очікується, що головний прокурор Міжнародного кримінального суду розгляне безперервні атаки росії на цивільну інфраструктуру, включаючи водопостачання, газо- та електростанції, які знаходяться далеко від бойових дій і не вважаються легітимними військовими цілями.

У минулому судді міжнародного суду витрачали кілька місяців на розгляд звинувачень, перш ніж видавати ордери на арешт або повістки про виклик до суду. Але руйнування, що відбуваються в Україні, змусили суд діяти швидко. Понад 40 країн, які є сторонами в суді, звернулися з проханням про втручання. Україна не є формальним членом суду, але вона надала суду юрисдикцію на своїй території, зазначає The New York Times.

Зараз український уряд проводить власні судові процеси щодо воєнних злочинів, а низка інших міжнародних органів також проводять розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнні злочини рф: прокурор МКС закликав не забувати висновки Нюрнберзького трибуналу

Українські Національні Новини

Новини Світу