mizhnarodnyi-festyval-iz-skandynavskoi-khodby-sportfest-zariadylysia-zdoroviam-ta-zibraly-koshty-na-pidtrymku-zsu

Міжнародний фестиваль із скандинавської ходьби "Спортфест": зарядилися здоров’ям та зібрали кошти на підтримку ЗСУ

 • 12788 переглядiв

На Черкащині відбувся Міжнародний фестиваль із скандинавської ходьби "Спортфест". Основна мета події – зібрати кошти на придбання багі для військових 93-ї бригади "Холодний Яр", а також презентувати скандинавську ходьбу як адаптивний вид спорту для ветеранів російсько-української війни, передає УНН

Деталі

"Спортфест" вже вдруге проходить на Черкащині за ініціативи Олександра Воскобойніка, директора "МХП-Урожай", та підтримки Фонду "МХП – Громаді". Він об’єднує як скандинавів-професіоналів, так і любителів цього виду спорту з України і з-за кордону. Всього участь у фестивалі взяли близько 600 осіб. Понад 300 з них безпосередньо пройшли на стадіоні, і стільки ж долучилися онлайн з громад України, Польщі, Казахстану, Ізраїлю.

Скандинавська ходьба стала об’єднуючим заходом для громад нашої присутності. Цей рух зародився чотири роки тому у Катеринополі, а потім стрімко поширився в інші громади. Водночас скандинавська ходьба може бути одним із видів реабілітації. Тому сьогодні ми її презентували для наших ветеранів. Майстер-клас з оздоровчої ходьби для них провів Ігор Єфіменко, президент Української федерації скандинавської ходьби

- говорить Олександр Воскобойнік.

Участь у спортивній події взяли близько 30 ветеранів російсько-української війни. У межах програми підтримки ветеранів "МХП Поруч", яку компанія МХП реалізує вже другий рік поспіль для працівників підприємств та жителів громад, вони отримали консультацію юриста-волонтера ГО "Патріоти рідного краю", а також соціально-психологічну консультацію команди Червоного Хреста.

Колишній військовий Роман Кучеренко каже, що соціально-психологічна підтримка та фізична реабілітація для ветеранів нині вкрай важлива. Сам він після поранення має проблеми з здоров’ям. Про скандинавську ходьбу знав, але лише сьогодні спробував сам походити в форматі цього виду спорту.

У 2021 році я вперше спробував себе в "Іграх нескорених". Це міжнародна платформа для ветеранів, які зазнали якихось пошкоджень. І тоді пожалкував, що не долучився до адаптивного спорту раніше. Адже він дав певну реабілітацію, в тому числі і психологічну. І я закликаю всіх ветеранів тепер брати участь у спортивних заходах в тій чи іншій мірі. Бо адаптивний спорт - це не спорт на результат. Це спорт, який дає спілкування між ветеранами, адаптацію до цивільного життя, психологічне розвантаження та реабілітацію

– зазначає Роман Кучеренко.

Підтримує його і ветеран війни Мар’ян Мороз. Нині він живе з родиною в Катеринополі. Каже, раніше не пробував скандинавську ходьбу, але саме сьогодні спробував трішки походити.

"Маю багато контузій, ми заходили свого часу у Херсон, коли звільняли правий берег. Зараз розумію, що дійсно потребую, як і мої побратими, помірних активностей. Слід проходити реабілітації. Деякі вправи-розминки по скандинавській ходьбі навіть мені були складні, та все ж треба робити щось, бо рух – це життя. Та й взагалі неможна просто сидіти вдома. Потрібно спілкуватися", – каже Мар’ян Мороз.

Вражений кількістю учасників спортфесту був уманчанин Олександр Коротич, який входить в десятку кращих і титулованих в Європі спортсменів-скандинавів.

"На подібних заходах в цілому буває до 50 учасників, а тут більше 300! Це чудово, що люди долучаються до спорту. Сам я з радістю приїхав в Катеринопіль, бо, по-перше, фестиваль, по-друге, приїхав голова нашої організації, якого хотів побачити. А загалом зараз для мене скандинавська ходьба стала способом життя. Я був в спорті 55 років, пізніше отримав інвалідність і нині лише ходжу. Жоден лікар не заборонить вам ходити. Бо ходьба – це життя", - каже спортсмен.

Під час спортфесту проходили також змагання з мініфутболу, волейболу. Працював ярмарок майстрів. Радували своїми виступами гурт "Крутий заміс", військовий оркестр прикордонників, а також місцеві виконавці. Усі учасники фестивалю, хто задонатив на підтримку ЗСУ, взяли участь у безпрограшній лотереї, де розігрувалися палиці для скандинавської ходьби, спортивний одяг й інвентар. Головний приз лотереї – скутер – виграла учасниця з Канева.

Учасники фестивалю зібрали понад 40 тис. грн, які спрямують на покупку багі для 93-ї бригади "Холодний Яр", а Олександр Воскобойнік передав три дрони для потреб військових частин, у яких служать катеринопільчани.

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    білорусь офіційно приєдналась до ШОС

     • 16141 переглядiв