ukenru
mizhnarodniy-tribunal-dlya-rosiyi-rada-initsiyuye-stvorennya-analoga-nyurnberzkogo-protsesu-schodo-diy-rf-v-ukrayini

Міжнародний трибунал для росії: Рада ініціює створення аналога Нюрнберзького процесу щодо дій рф в Україні

 • 166813 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Верховна Рада України звернеться до міжнародної спільноти щодо створення спеціального міжнародного кримінального суду (МКС) на зразок Нюрнберзького процесу, щоб притягнути до відповідальності військово-політичне керівництво росії. Про це заявив представник Президента у парламенті Федір Веніславський під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Верховна Рада звертається до міжнародних організацій до урядів і парламентів з проханням сприяти Україні і консолідувати зусилля щодо створення спеціального міжнародного кримінального суду на зразок Нюрнберзького процесу, в якому передбачити не лише можливість притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництва російської федерації, яке імовірно є причетним до тих страшних злочинів міжнародно-правового характеру, які росія вчиняє на території України", - сказав він.

Деталі

За словами Веніславського, росія, на відміну від України, не ратифікувала Римський статут та не визнала у повному обсязі юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, тому притягнути її до відповідальності буде "досить непросто".

"Якщо ми створимо спеціальний міжнародний кримінальний суд, підставою якого є дії російської федерації з розв'язування неспровокованої, агресивної, безпідставної війни проти України, що саме по собі є злочином міжнародного характеру, то у випадку консолідації зусиль всіх наших західних партнерів є дуже велика ймовірність, що ті, хто приймав злочинні рішення, починаючи від президента (росії володимира путіна, - ред.) і закінчуючи радою федерацій, радою безпеки рф, вищим військовим командуванням і ті, хто їх безпосередньо виконував, можуть бути притягнені до міжнародно-правової кримінальної відповідальності", - пояснив представник президента.

Він зауважив, що такий суд матиме можливість видавати ордери на арешт, які будуть мати "екстериторіальний характер", тобто вище керівництво рф не зможе застосувати "дипломатичний, політичний чи будь-який інший імунітет", щоб уникнути покарання.

У рамках процесу експерти також обговорять запобіжні заходи, щоб унеможливити будь-які майбутні зазіхання росії на територію України,

"Як це було за результатами Другої світової війни, результатами Нюрнберзького процесу, заборона цілої низки ідеологій, організацій тощо. Цей міжнародний кримінальний суд матиме можливість приймати рішення, які унеможливлять в майбутньому повторення штучно сформованих військово-політичним керівництвом росії підстав на будь-якому рівні", - підсумував Веніславський.

Нагадаємо

Учора, 5 жовтня, президент України Володимир Зеленський закликав створити спеціальний трибунал, щоб притягнути до відповідальності політичне й військове керівництво росії.

Українські Національні Новини

Суспільство