mizerni-viplati-ta-kabala-dlya-viyskovikh-vivedenikh-poza-shtat-u-komiteti-vr-z-natsbezpeki-vivchayut-problemu

Мізерні виплати та кабала для військових, виведених поза штат: у комітеті ВР з нацбезпеки вивчають проблему

 • 2839136 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Уже сьогодні має відбутися засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на якому зокрема мають розглянути до другого читання у сесійній залі законопроект №9342 про повернення військовим доплат, пише УНН.

Деталі

Як повідомив УНН народний депутат, член комітету ВР з нацбезпеки Сергій Рахманін, до проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану», дуже багато поправок. Власне, тому зарано говорити, яким буде законопроект, який надійде до сесійної зали ВР для його остаточного ухвалення.

Але у комітеті кажуть, що знають про існування проблеми виведених поза штат військових, що були поранені та які отримують по 500-1000 гривень зарплати, не маючи змоги ні звільнитися зі служби, ні вільно отримати реабілітацію. І справді, ще до першого читання у законопроекті було закладено норму про виплати обсягом 6000 грн тимчасово непридатним та тим, хто отримав травму, каліцтво під час бойових дій. Імовірно, до другого читання норму про цю виплату можуть змінити – збільшивши суму до 12 000 грн.

Однак, як пояснив УНН член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський, важливо зрозуміти, чому ситуація взагалі виникає.

«Ми розбираємося, щоб таких ситуацій не було, тому що це дійсно абсурд. У комітеті це питання на контролі», - розповів Веніславський та пообіцяв, що найближчим часом будуть напрацювання.

Однак більш детальної інформації не надав. Тож, чи стосуватимуться напрацювання лише збільшення виплат для військових, яких вивели поза штат, чи і можливості таким військовим, наприклад, звільнитися зі служби – наразі не відомо.

А поки самі військові та юристи кажуть, що питань більше, ніж відповідей, зокрема і тому, що в нормативних та законодавчих актах, які регулюють військову службу, юридично поняття «виведення поза штат» не існує – є призупинення військової служби, яке настає у випадку дезертирства, самовільного залишення місця служби чи добровільної здачі в полон.

Призупинення військової служби – ще не є звільнення з неї, але переводить військового у підвішеній стан до остаточного вирішення його долі – залежно від того, чи буде він визнаний винним у порушенні, чи ні. І цей військовий попри призупинення служби залишається у своїй військовій частині. Приблизно в такій же ситуації опиняються і виведені поза штат бійці, хоча у їх випадку ідеться не про покарання за правопорушення, - у більшості випадків ідеться про тривале лікування від отриманих під час участі у бойових діях поранень. Зазвичай, після двох місяців перебування на лікуванні, бійці дізнаються, що тепер вони виведені «у розпорядження», «поза штат» і не отримуватимуть жодних додаткових виплат чи надбавок, а лише голу ставку, яка для більшості становить 500 гривень на місяць. При цьому бійці залишаються закріпленими за своїми військовими частинами і в більшості випадків не можуть звільнитися з військової служби (адже ще можуть одужати і продовжити службу), ані вільно проходити реабілітацію, яка впирається у дозволи і від командира, і від військово-лікарської комісії.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Україну повернули тіла 51 полеглого захисника

     • 642785 переглядiв