ukenru
minyust-z-pochatku-roku-z-neplatnikiv-alimentiv-styagnuto-ponad-3-mlrd-grn

Мін'юст: з початку року з неплатників аліментів стягнуто понад 3 млрд грн

 • 10429 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. З початку поточного року з неплатників аліментів стягнуто 3,2 млрд грн. Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, про це заявив очільник відомства Павло Петренко, передає УНН.

"За 9 місяців цього року державними виконавцями Мін'юсту стягнуто 3,2 млрд грн аліментів. Для порівняння: за весь минулий рік було стягнуто 2,4 млрд грн", - сказав Петренко.

За його словами, однією з дієвих новацій нового законодавства є накладення штрафів на суму боргу по аліментах. Наразі виконавцями винесено понад 10 057 постанов про накладення на боржника штрафу у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років, 7632 постанови про накладення штрафу у розмірі 30% по тих провадженнях, де заборгованість складає від 2 до 3 років, та 21560 постанов про накладення штрафу у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмір аліментів в Україні: як нараховуються виплати

"Ще не по всіх провадженнях, де є заборгованість, виконавцями винесені відповідні постанови про накладення штрафу, адже це потребує часу. Ми щотижня відстежуємо кількість винесених постанов і їх кількість постійно зростає. Це питання знаходиться на контролі і жодному боржникові не вдасться уникнути відповідної санкції. Хочу наголосити, що ці штрафи ідуть безпосередньо дітям", - підкреслив Петренко.

Він додав, що завдяки нововведенням виконавцями Мін’юсту складено 24475 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого частинами першою, другою і третьою статтею 183-1 КУпАП і судами винесено 1707 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посилене покарання для неплатників аліментів: сьогодні запрацювали нові правила

"У тому випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт, а у разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років", - зазначив Петренко.

Міністр наголосив, що всі ці заходи впливу стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість, щоб не допускати накладення на них всього комплексу санкцій.

Зокрема, відносно 44,8 тисячі дітей уже погашено заборгованість по аліментах у повному обсязі. Крім цього, 36,9 тисячі сімей досягли згоди щодо сплати аліментів і відкликали виконавчі документи у зв’язку з відсутністю претензій до боржника.

Нагадаємо, у Тернопільській області боржник сплатив найбільший борг по аліментах, який накопичувався 9 років, у розмірі 84 тисячі гривень та штраф у розмірі 42 тисячі гривень.

Українські Національні Новини

Економіка