ukenru
minyust-gruziyi-pokarali-za-publikatsiyu-video-pro-perebuvannya-saakashvili-u-tyuremniy-kameri-ombudsmen-vidreaguvala

Мін’юст Грузії покарали за публікацію відео про перебування Саакашвілі у тюремній камері. Омбудсмен відреагувала

 • 20250 переглядiв

КИЇВ. 7 грудня. УНН. Міністерство юстиції Грузії покарали адміністративним штрафом за публікацію відеоматеріалів про перебування у тюремній камері експрезидента Грузії Михеіла Саакашвілі без його згоди. Про це у своєму Telegram повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає УНН.

Цитата

«Отримала інформацію про винесення адміністративного покарання у вигляді штрафу Міністерству юстиції Грузії за публікацію кадрів з громадянином України, Головою Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеілом Саакашвілі. Таке рішення ухвалене Службою державного інспектора Грузії через порушення Міністерством юстиції та Спеціальною пенітенціарною службою прав, передбачених статтею 44 Закону Грузії про захист персональних даних», - заявила Денісова.

Деталі

Зокрема, вона зазначила, що своєму зверненні до Державного інспектора Грузії Лонди Толорая наголошувала, що поширення грузинською владою відеоматеріалів про перебування у тюремній камері Міхеіла Саакашвілі без згоди, є незаконним втручанням в його особисте право на приватне життя, що порушує статті 8 Європейської конвенції про права людини та статті 17 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

«Вітаю послідовну позицію Служби державного інспектора Грузії щодо додержання прав і свобод громадянина України Міхеіла Саакашвілі», - додала омбудсмен.

Нагадаємо

Михайла Саакашвілі затримали 1 жовтня в Тбілісі. Повідомляли, що він незаконно перетнув кордон країни.

Колишній грузинський лідер голодував 50 днів на знак протесту, оскільки вважає себе політв'язнем.

Група лікарів з ініціативи омбудсмена Грузії Ніно Ломджарії обстежила ув'язненого Саакашвілі і оглянула умови тюремної лікарні. У висновку відзначили, що через тривале голодування у Саакашвілі розвинулися судоми, викликані енцефалопатією Верніке - серйозне захворювання мозку, внаслідок якого можна впасти в кому.

Медики закликали владу Грузії негайно перевести ув'язненого в багатопрофільну високотехнологічну лікарню для проведення досліджень головного мозку.

19 листопада Саакашвілі перевезли з тюремної лікарні у військовий госпіталь. Після цього колишній президент Грузії припинив голодування.

Українські Національні Новини

Політика