ukenru
minulogo-roku-krayini-baltiyi-zakupili-vdvichi-bilshe-rosiyskogo-lpg-treyderi

Минулого року країни Балтії закупили вдвічі більше російського LPG - трейдери

 • 457742 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Російські експортери більш ніж подвоїли продаж зрідженого нафтового газу до країн Балтії у 2022 році, частина з якого була продана Україні, згідно з даними трьох торгових та вантажних джерел, що охоплюють регіон. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Стрибок у закупівлях російського LPG стався, незважаючи на різке засудження дій Москви в Україні з боку трьох країн Балтії, усіх членів НАТО та Європейського Союзу.

Зріджений нафтовий газ, який переважно використовується як паливо для автомобілів, опалення та виробництва інших нафтохімічних продуктів, був звільнений від масштабних західних санкцій, введених проти росії.

Згідно з розрахунками Reuters, заснованими на даних, отриманих від трьох трейдерів та вантажоперевізників у регіоні, росія збільшила сукупні продажі LPG до Латвії, Литви та Естонії до 331 000 тонн зі 159 000 тонн у 2022 році.

Збільшення відбулося через те, що Україна та деякі інші країни відмовилися купувати паливо з росії безпосередньо.

Згідно з даними та розрахунками Reuters, продажі російського LPG до Латвії зросли на 77% до 232 000 тонн, тоді як постачання до Литви зросли у 8,5 разів до 72 000 тонн, а продажі до Естонії зросли на 42% до 27 000 тонн.

Міністерства енергетики Латвії та Естонії не відповіли на запити щодо коментарів Reuters. Литовське міністерство відмовилося від коментарів.

За даними, постачання російського LPG до Латвії в 2022 році склали 90% від загального обсягу імпорту LPG до країни, тоді як Литва отримала половину свого споживання з росії, а решту - з Латвії.

За словами трейдерів, останніми місяцями надмірні обсяги LPG були продані з країн Балтії в Україну. Вони сказали, що Латвія та Литва поставили близько 15 000 тонн в Україну лише у грудні, що становить 15% від загального обсягу імпорту LPG в Україну цього місяця.

Вони додали, що скраплений газ із росії набагато дешевший, ніж постачання з інших країн, таких як Польща та Румунія.

"Українські компанії купують пропан-бутан у Литві та Латвії, який з великою ймовірністю має російське походження. Однак різниця в ціні $150-$200 за тонну порівняно з Польщею та Румунією дозволяє їм заплющувати очі на країну походження", - сказав трейдер, який працює в країнах Балтії.

Він додав, що офіційної української заборони на ввезення російського LPG немає. Міністерство енергетики України не дало коментарів агентству Reuters.

Інші трейдери кажуть, що Україна також закуповує LPG безпосередньо у литовського заводу Mazeikiu Nafta, який належить польській Orlen, хоча його загальна частка у постачанні палива в Україну відносно невелика.

Додамо

Відносини росії з країнами Балтії різко погіршилися після того, як у лютому минулого року Москва розпочала так звану спеціальну військову операцію в Україні.

росія та Естонія вислали послів одна одної у вівторок, а Латвія також понизила рівень відносин із росією.

Українські Національні Новини

Новини Світу