ukenru
minkult-rf-rishennya-schodo-skifskogo-zolota-porushuye-printsipi-mizhnarodnogo-mizhmuzeynogo-obminu

Мінкульт РФ: рішення щодо скіфського золота порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну

 • 8078 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. Рішення суду Амстердама про передачу колекції скіфського золота Україні є прикладом порушення прав установ культури і руйнування єдності музейних колекцій і грубо порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну. Про це йдеться у коментарі з приводу рішення суду міністерства культури РФ, передає УНН.

"За підсумками дворічного розгляду справи суд виніс рішення про задоволення позову України про передачу експонатів до Києва і про відмову повернути музейні предмети кримським музеям. На жаль, це рішення є прикладом порушення прав установ культури і руйнування єдності музейних колекцій. Воно суперечить не тільки положенням контрактів, а й грубо порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну і право народу Криму на доступ до власної культурної спадщини", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у мінкульті РФ, суд "проігнорував принцип збереження археологічних знахідок в нерозривному зв'язку з історією і культурою тієї місцевості, звідки вони походять". "Музейні предмети повинні повернутися до Криму, де були виявлені і де десятиліттями зберігалися і вивчалися вченими-археологами. Міністерство культури Російської Федерації вважає, що це рішення є вкрай негативним прецедентом, яке прийнято всупереч нормам міжнародного права про захист культурних цінностей", - додали у російському відомстві.

Нагадаємо, 14 грудня Окружний суд Амстердама виніс рішення у справі про колекцію скіфського золота.

Українські Національні Новини

Політика