ministr-oborony-niderlandiv-spodivaietsia-na-prodovzhennia-dopomohy-ukraini-ale-sturbovana-pozytsiieiu-partii-peremozhtsia-vyboriv

Міністр оборони Нідерландів сподівається на продовження допомоги Україні, але стурбована позицією партії-переможця виборів

 • 36872 переглядiв

Нідерландський міністр каже, що сподівається, що допомога Україні продовжиться, попри результати виборів

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила в п'ятницю, що сподівається, що військова підтримка України продовжиться навіть за нового уряду на чолі з "антиєвропейським популістом" Гертом Вілдерсом, який заявляв, що нідерландці мають припинити постачати Києву зброю, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Як пише видання, Вілдерс, чия крайня права "Партія свободи" (PVV) стала явним переможцем виборів цього тижня, закликав відмовитися від підтримки, заявивши, що Нідерландам потрібна зброя, яку вони дають Україні, щоб мати можливість захистити себе.

Оллонгрен сказала, що це спричинило стурбовані телефонні дзвінки від колег з усієї Європи, які запитували, чи зміниться позиція Нідерландів щодо України.

У Нідерландах існує широка підтримка нашої допомоги Україні. Я сподіваюся і очікую, що у новому парламенті ситуація не зміниться. Але PVV зараз є найбільшою партією, і вони ніколи не були у захваті від підтримки України. Часом вони навіть були проросійськими. Тож це мене турбує

- заявила Оллонгрен журналістам у п'ятницю.

Доповнення

Уряд Нідерландів минулого тижня виділив додаткові 2 мільярди євро (2,2 мільярди доларів) на військову допомогу Україні в 2024 році, довівши загальний обсяг підтримки з початку російського вторгнення приблизно до 7,5 мільярдів євро.

Нідерланди цього року відіграли важливу роль у зміцненні міжнародної коаліції, яка зрештою поставить Україні винищувачі F-16, і пообіцяли, що також самі поставлять кілька цих літаків.

Reuters зазначає, що Вілдерс останніми роками хвалив президента росії володимира путіна за те, що він назвав "чудовими лідерськими якостями". Але він засудив вторгнення рф до України та назвав росію агресором у конфлікті.

Поки незрозуміло, як розвиватимуться нідерландські переговори про формування нового уряду, що почалися в п'ятницю, але ніхто з потенційних партнерів PVV щодо коаліції не поділяє його поглядів на припинення підтримки України, зауважує видання.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Китай дозволив безвізовий в'їзд для громадян шести країн

     • 14439 переглядiв

    Перші результати ІТ-коаліції: Латвія передала обладнання для ЗСУ

     • 13971 переглядiв