ukenru
ministr-energetiki-povidomiv-pro-situatsiyu-z-postachannyam-vugillya-z-kazakhstanu-v-ukrayinu

Міністр енергетики України повідомив про ситуацію з постачанням вугілля з Казахстану

 • 31120 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Попри контракт, постачання вугілля з Казахстану до України не відбувається через дії Росії. Про це заявив на брифінгу у середу міністр енергетики України Герман Галущенко, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Дійсно, є укладений контракт "Центренерго" на 660 тис. тон казахського вугілля протягом ОЗП, але знову ж таки, на жаль, через відповідні дії Російської Федерації відбувається блокування транзиту вугілля російською територією, а наразі ми не бачимо, і "Центренерго" так само не бачить інших можливостей на сьогодні це вугілля фізично отримати", - сказав міністр.

Деталі

Щодо вугілля, законтрактованого для постачань на ТЕС до кінця опалювального сезону, міністр зазначив, що Україна має законтрактовані обсяги, імпорт стабыльно відбувається за допомогою кораблів.

"Є вже певне накопичення у самих портах, які зараз відвантажуються далі на станції. Є кораблі, які йдуть в Україну за чітким графіком, і ми бачимо що десь середній обсяг імпортного вугілля морським шляхом буде десь близько 1,6-1,8 млн тон, можливо більше на цей період", - зазначив він.
Галущенко повчідомив також, що на сьогодні ціна на вугілля впала.

"Тому що у період великих цін вона доходила до 300 доларів. Сьогодні ми говоримо, що середня ціна складає близько 140 доларів", - додав він.

Доповнення

“Центренерго” у листопаді уклало контракти з Казахстаном, Польщею, США та Австралією про постачання 1,5 млн тонн вугілля.

Водночас варто зазначити, що Казахстан і Киргизстан ще у 2019 році звинуватили Росію в тому, що вона фактично квотує експорт їхнього вугілля в Україну. Ці країни постачають своє вугілля транзитом через Росію, яка з червня того самого року постачає вугілля у країну тільки за спеціальними дозволами.

Українські Національні Новини

Економіка