ukenru
milyonni-zbitki-i-ponad-300-sprav-u-bilorusi-shistokh-ukrayintsiv-pidozryuyut-u-shakhraystvi-z-bankivskimi-kartami

Мільйонні збитки і понад 300 справ: у Білорусі шістьох українців підозрюють у шахрайстві з банківськими картами

 • 14079 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. У Білорусі завершено розслідування масштабної кримінальної справи про розкрадання грошей з банківських платіжних карт. Шестеро громадян України за три роки зробили більше ніж 630 епізодів злочинної діяльності. Про це повідомляє УНН, посилаючись на пресслужба Слідчого комітету Республіки Білорусь.

"Головним слідчим управлінням завершено розслідування масштабної кримінальної справи про розкрадання грошей з банківських платіжних карт. Всього в одне провадження слідчими було об'єднано понад 300 кримінальних справ, які порушувалися у період з 2017 по 2020 роки різними підрозділами СК", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, кілька молодих людей, які проживають на території України, купували на нелегальних форумах в інтернеті реквізити доступу до облікових записів користувачів соціальної мережі "ВКонтакте". Після цього вони отримували доступ до акаунтів, де від імені реальних власників сторінок вели переписку з їх друзями і знайомими.

Під час спілкування підозрювані виманювали необхідну інформацію - номер і термін дії картки, а також CVV-код на зворотному боці. Причини того отримання даних карт були схожі - нібито для термінового переказу грошей на карт-рахунок потерпілого і подальшого переведення у готівку, обіцяючи при цьому грошову винагороду.

"Для приховування слідів своєї злочинної діяльності молоді люди використовували рахунки у платіжних сервісах, зареєстровані на підставних осіб, а також різні технології, які не дозволяли встановити їх реальне місце розташування. Таким чином компанія тривалий час переховувалася від правоохоронців", - додали у повідомленні.

Відзначається, що важливу роль у розкритті злочину зіграла і успішна співпраця з правоохоронними органами України.

"За результатами розслідування встановлено причетність шести громадян України до вчинення більш ніж 630 епізодів злочинної діяльності, загальний збиток від яких склав понад 200 тисяч рублів (бл. 2,2 млн грн - ред.). Викрадені гроші молоді люди, які у більшості своїй ніде не працювали, витрачали на азартні ігри, алкоголь та інші розваги", - йдеться у повідомленні.

Зараз шість чоловіків визнані у кримінальній справі підозрюваними за ч.2 ст.349 (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, вчинений з корисливої ​​зацікавленості групою осіб за попередньою змовою), ч.2 ст.208 (вимагання, вчинене групою осіб за попередньою змовою), ч.2 ст.209 (шахрайство, вчинене групою осіб) і ч.4 ст.212 (розкрадання майна, поєднане з несанкціонованим доступом до комп'ютерної інформації, вчинене групою осіб за попередньою змовою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Розслідування даної кримінальної справи перебувало на особистому контролі Голови Слідчого комітету.

Наразі матеріали передані до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь для направлення компетентній установі юстиції України з метою здійснення кримінального переслідування підозрюваних на території зазначеної держави.

Нагадаємо, кіберполіція викрила чоловіка, який обманним шляхом викрав з карти жінки 140 тис. грн, які та збирала для лікування дочки. У результаті дитина померла, вирішується питання про обрання запобіжного заходу зловмисникові.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП