ukenru
mi-namagayemosya-buti-mostom-ankara-anonsuvala-peregovori-pro-koridor-dlya-ukrayinskogo-zerna

"Ми намагаємося бути мостом": Анкара анонсувала переговори про коридор для українського зерна

 • 130861 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Туреччина, яка докладає інтенсивних дипломатичних зусиль для розблокування експорту українського зерна, цього тижня проведе дві важливі зустрічі. Міністр сільського та лісового господарства країни Вахіт Кірішджі повідомив, що порядком денним запланованого цього тижня візиту до Стамбула голови мзс рф сергія лаврова з "представниками України, росії та ООН" стане "зерновий коридор", пише УНН з посиланням на Yeni Şafak.

Кірішджі наголосив, що чотиристоронні переговори тривають під наглядом ООН, зустріч відбудеться у Стамбулі, і лавров прибуде до Туреччини для обговорення зернового коридору.

Цитата

"Ми можемо охарактеризувати ці зустрічі як ознайомчі переговори", - зазначив Кірішджі.

Деталі

Зазначивши, що переговори з Україною продовжуються, Кірішджі заявив, що є домовленість з Україною щодо здешевлення зерна на 25 відсотків. "Ми погодили дати нам на 25 відсотків менше, ніж FOB. Однак вони мають дилему, пов'язану з безпечним експортом продукту. Як від Туреччини вони хочуть, щоб ми були рефері. І росія, і Україна довіряють нам одним", - сказав він.

Видання вказує, що "після того, як в Одесі розмінують, зерно буде відвантажено танкерами".

"Ми намагаємось бути мостом між двома країнами", - зауважив Кірішджі.

Доповнення

Президент Зеленський заявив, що розмови про те, що Туреччина може бути посередником в питанні блокування українських портів, є.

росія, яка 24 лютого широмасштабно вторглася в Україну, блокує вивезення зерна з морських портів України. Вимагає зняття деяких санкцій в обмін на "розблокування" експорту морем.

За оцінками української влади, йдеться про 22 млн тонн зерна.

Західні посадовці звинувачують москву у використанні загрози голоду як зброї.

Українські Національні Новини

Політика