ukenru
menshe-svinini-bilshe-kuryatini-likar-rozpovila-yak-zbalansuvati-kharchuvannya-pislya-40-rokiv

Менше свинини, більше курятини: лікар розповіла, як збалансувати харчування після 40 років

 • 16648 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Вікові зміни є приводом для перегляду раціону харчування. Про це у коментарі УНН розповіла лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні Олена Мороз.

Деталі

Людям у віці 40+ лікар радить обмежити вживання червоного м'яса.

"У віці 40+ червоне м'ясо треба їсти не частіше двох разів на місяць. Перевага віддається білому м'ясу і рибі будь-якого походження – морській, річковій", - розповіла вона.

Українцям, які хочуть зберегти своє здоров'я, варто дотримуватися середземноморської дієти, радить лікар.

"Ваше харчування повинне бути наближене до середземноморської дієти. Тобто, половина тарілки – це овочі і фрукти, четвертина – цільнозернові крупи, ще четвертина – тваринний білок", - уточнила вона.

Також Мороз наголосила на необхідності слідкувати за рівнем холестерину в крові.

"У нас в області, на жаль, не проводять безкоштовні виміри рівня холестерину в крові людей. А це дуже важливо.

Поряд з цим, ми запитуємо у пацієнтів лікарні, чи мали їх родичі першої лінії інсульти чи інфаркти. І, якщо так, ми рекомендуємо їм здавати аналізи, і спостерігаємо таких пацієнтів. І, в залежності від показників всіх видів холестерину – хорошого та поганого - скеровуємо їх до дієтолога, гастроентеролога, або навіть кардіолога", - додала вона.

Додамо

МОЗ України рекомендує обмежити вживання червоного м’яса до 500 грамів на тиждень.

Всесвітня організація охорони здоров’я, тим часом, повідомляє про дані, що встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

Червоне м’ясо — всі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

Українські Національні Новини

Суспільство