ukenru
mea-zvinuvatilo-rosiyu-u-posilenni-gazovoyi-krizi-v-yevropi

МЕА звинуватило Росію у посиленні газової кризи в Європі

 • 22503 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль звинуватив Росію в енергетичній кризі, яка завдає шкоди економіці по всій Європі, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Росія може збільшити постачання газу на континент як мінімум на третину в порівнянні з нинішнім рівнем, але спотовий продаж обмежений, попри високі ціни, заявив у середу журналістам виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

Це еквівалентно 3 мільярдам кубометрів на місяць або новій партії скрапленого природного газу, що прибуває на континент щодня.

Цитата:

"Через поведінку Росії на європейському газовому ринку існують сильні елементи напруженості", - сказав Біроль.

"Поточний дефіцит у сховищах у Європейському Союзі багато в чому пов'язаний із "Газпромом", - додав він.

Деталі

МЕА звинувачує Росію в тому, що нестача газу завдає шкоди європейській економіці.

За словами Біроля, Москва обмежує поставки на континент, тоді як інші постачальники, такі як Норвегія, Алжир та Азербайджан нарощують їх.

Газосховища в ЄС заповнені лише на 51% порівняно із звичайним показником близько 70%. "Газпром" відповідає за половину дефіциту запасів у Європі, хоча потужності російської компанії становлять лише 10% загальної встановленої потужності на континенті, сказав Біроль.

"Хоча ми розуміємо, що "Газпром" виконує свої договірні зобов'язання щодо довгострокових контрактів, він скоротив спотові продажі до Європи, і це попри те, що ціни за довгостроковими контрактами "Газпрому" значно нижчі за поточні рівні спотових цін", — зазначив голова МЕА.

Агентство, що базується в Парижі, також рекомендувало країнам Європи встановити мінімальний рівень запасів для захисту поставок у майбутньому. "Європа в цілому не приділяла достатньої уваги критичній важливості зберігання газу для безпеки постачання газу", - зауважив Біроль.

Доповнення

Європа бореться з енергетичною кризою, внаслідок якої ціни на газ та електроенергію побили кілька рекордів за останні кілька місяців. Запаси газу на континенті вже досягли найнижчого рівня більш ніж за десятиліття, а два найхолодніші місяці на рік тільки почалися.

Президент Росії Володимир Путін минулого року наказав "Газпрому" заповнити свої сховища в Європі. Хоча трохи газу і було додано, його було замало для задоволення потреб континенту. Високі ціни призвели до того, що важка промисловість від металургійних заводів до виробників добрив скоротила виробництво або взагалі зупинилася.

Українські Національні Новини

Економіка