ukenru
matios-v-ukrayini-neobkhidno-stvoriti-derzhbyuro-viyskovoyi-yustitsiyi

Матіос: в Україні необхідно створити Держбюро військової юстиції

 • 9463 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. В Україні необхідно створити Державне бюро військової юстиції. Відповідний законопроект вже підготовлений, заявив у вівторок в ефірі одного з телеканалів Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, передає УНН.

"Держава повинна робити, і ми зараз підготували відповідний законопроект, я думаю, нас підтримає комітет Верховної ради, про створення Державного бюро військової юстиції, де буде акумульована військова юстиція – зараз це військова служба правопорядку, яка не має повноважень нічого розслідувати, і слідчі, які будуть розслідувати ці справи, і військова прокуратура, яка буде за ними наглядати", - зазначив він.

За основу Державного бюро військової юстиції України, за словами Матіоса, буде поставлений і взятий досвід Ізраїлю, де не засуджують дії військових, якщо вони не порушують норми закону.

"Росія, яка, не маючи на це право, документує нібито злочини української сторони на рідній українській Донецькій і Луганській областях, вона посилає в міжнародні інституції величезну кількість кримінальних справ і позовів про те, що українські військові порушують міжнародне законодавство відносно правил ведення війни", - наголосив Матіос.

За його словами, Україна робить те саме, але , якщо не робити це під українською юрисдикцією – тоді, за словами військового прокурора, такі справи підпадають під юрисдикцію міжнародних інституцій.

"Якщо ми не створимо військовий суд, правильну військову юстицію, яка даватиме оцінку всім діям військових – то це за нас робитимуть явно не наші прихильники. Європі, по великому рахунку, буде байдуже – правильно це чи не правильно. Якщо ви самі собі не дали ладу, то ми дамо за формальними ознаками", - наголосив він.

Як повідомляв УНН, Верховна Рада може ухвалити закон про Антикорупційний суд до 1 червня. Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Українські Національні Новини

Суспільство