maldivi-viyavilisya-tranzitnim-punktom-dlya-vantazhiv-v-obkhid-sanktsiy-proti-rosiyi-zmi

Мальдіви виявилися транзитним пунктом для вантажів в обхід санкцій проти росії - ЗМІ

 • 237824 переглядiв

КИЇВ. 23 липня. УНН. За рік після російського вторгнення в Україну через Мальдіви до росії було відправлено напівпровідники американського виробництва на загальну суму 53,6 мільйона доларів, згідно з даними російського митного оформлення. Про це пише УНН з посиланням на Nikkei Asia.

Деталі

За даними російського митного оформлення, отриманими від індійської дослідницької компанії Export Genius , записи охоплювали поставки вартістю близько 400 000 напівпровідників американського виробництва на загальну суму 53,6 мільйона доларів. Поставки напівпровідників різко зросли в травні 2022 року - того ж місяця, коли російський авіагігант "аерофлот" відновив польоти між Мальдівами і москвою. Польоти були призупинені через вторгнення в Україну в лютому того ж року.

Згідно з митними даними, 14 експортерів відправляли напівпровідники з Мальдівських островів до росії. Проте жодна з цих компаній не базується на Мальдівах.

На приклад  Mykines Corp. зі штаб-квартирою в Лондоні, експортувала мікросхем на суму близько $40 млн. У квітні 2023 року Financial Times повідомила, що Mykines відправила до росії електронного обладнання на суму близько 1,2 мільярда доларів.

Джерело в судноплавній галузі, що працює на Мальдівах, повідомило журналістів видання, що перевезення американських чіпсів з Мальдівських островів до росії можна організувати, вказавши ім'я місцевого експедитора в полі "повідомити сторону" накладної - документі, що містить деталі вантажу, такі як пункт призначення, характер товарів і маршрут, яким вони прямуватимуть. Товари, що відправляються в міжнародному сполученні через країну-посередника, як правило, обробляються одним із двох способів. Перший - це "реекспорт", тобто товари вивантажуються в порту або аеропорту, проходять митне оформлення, а потім перевантажуються на інше судно або літак без змін для відправки в іншу країну.

Інший спосіб - "перевалка". Потік товарів в основному такий самий, як і при реекспорті, але товари перевозяться в іншу країну без проходження митного оформлення в країні-посереднику.

За даними митної служби Мальдів, у 2022 році до росії було реекспортовано напівпровідникових виробів на суму близько близько 10 млн доларів США. Співробітник митної служби Мальдів повідомивщо дані про перевантаження "не включаються в експортну статистику, і ці дані недоступні". Однак у транзакціях, зафіксованих у даних російського митного оформлення, Мальдіви вказані як країна-експортер для поставок напівпровідників.

Додамо

Влада США вже звернула увагу на експедиторів на Мальдівах та їхню потенційну роль в обході обмежень на поставки до росії. У травні 2022 року Міністерство торгівлі США звинуватило компанію Intermodal Maldives у сприянні експорту авіаційних деталей до росії всупереч американським обмеженням. Компанія була зареєстрована в березні 2022 року, всього через кілька тижнів після вторгнення росії в Україну, і, за даними США, базується на Мальдівах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС України викликало посла Киргизстану через допомогу рф обходити західні санкції

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина

     • 194271 переглядiв