ukenru
makhinatsiyi-z-nadrami-yak-derzhava-gralasya-v-piddavki-z-kompaniyeyu-fuksa-stavitskogo-golden-derik

Махінації з надрами: як держава гралася в піддавки з компанією Фукса-Ставицького "Голден Дерік"

 • 28497 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. З початку року не вщухає резонанс навколо сумнівних угод НАК "Надра Україна" з компанією "Іст Юроуп Петролеум" (стара назва "Голден Деррік"), що раніше була в орбіті міністра-втікача Едуарда Ставицького, а тепер перебуває в руках російського олігарха українського походженя Павла Фукса.

НАК "Надра України" продала свою частку в "Іст Юроуп Петролеум" наприкінці минулого року, відповідний запис у державному реєстрі з’явився "під ялинку" – 31 грудня. Новим власником державної частки виявилася ще одна компанія з орбіти Павла Фукса "Авант Трейд Лімітед". Але з тих пір і до сьогодні НАК "Надра України" категорично відмовляється надати копію рішення про продаж цієї частки.

І поки журналісти та громадські діячі намагаються витягнути з державного підприємства те, що і так має бути публічним – надра України за законом належать народу – УНН знайшов у Судовому реєстрі ще більш сумнівні операції обидвох компаній.

Так, на початку березня Окружний адміністративний суд Києва розглядав справу за позовом ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" до Державної фіскальної служби.

"Іст Юроуп Петролеум" просило суд зобов'язати ДФС зареєструвати у Єдиному реєстрі низку розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних.

Однією з третіх осіб у справі виступила НАК "Надра України". Компанія повністю підтримала заявлені товариством позовні вимоги.

Розглядаючи справу, судом було встановлено, що у 2011 та 2012 роках ТОВ " Іст Юроуп Петролеум ", яке на той час називалося "Голден Деррік", виписало 5 податкових накладних на адреси своїх контрагентів-покупців: три – на ПАТ "НАК "Надра України" та ще дві – на дочірні підприємства НАК, загальною вартістю 47 млн 99,7 тис. грн.

Два роки тому "Надра України" звернулася до Господарського суду Києва з вимогою стягнути з ТОВ "Голден Деррік" вказані кошти. Судові тяжби тривали рік, але в результаті ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" уклало з НАК мирові угоди.

У цих мирових угодах сума заборгованості "Іст Юроуп Петролеум" перед державою в особі НАК "Надра України" була знижена майже в 50 разів, с 47 млн грн до 1 млн грн.

У вересні 2017 року "Іст Юроуп Петролеум" за посередництвом своєї повіреної особи – ТОВ "Авант Трейд Лімітед" (той, що нині новий власник частки НАК "Надра") – перерахувало НАК кошти у розмірі 1 млн 131,7 тис. грн.

Ще пізніше "Авант Трейд Лімітед" звернувся до НАК "Надра України" з пропозицією продати свою частку в "Іст Юроуп Петролеум" їм. Частка була продана фактично кулуарно, без будь-якого афішування, всього за 12 млн грн. Це близько 460 тис. доларів. Але ж початковий внесок НАК "Надра України" у статут "Голден Деррік" у 2011 році був 11 млн грн, а це 1,3 млн доларів за тим курсом.

Тож втрати бюджету України на цих сумнівних угодах можуть сягати десятків мільйонів гривень бюджетних коштів.

Українські Національні Новини

Політика