mahate-zvernulosia-do-kndr-dozvolyty-inspektoram-pereviryty-yadernyi-reaktor

МАГАТЕ звернулося до КНДР дозволити інспекторам перевірити реактор, який "може виробляти плутоній"

 • 35595 переглядiв

МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі закликало КНДР дозволити інспекції реактора на легкій воді в Йонбені для оцінки потенційного виробництва плутонію і дотримання зобов'язань перед ООН.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі закликав КНДР дозволити агенції направити в країну інспекторів для перевірки реактора на легкій воді (LWR) в Йонбені, теоретично здатного виробляти плутоній. Відповідну заяву опубліковано на сайті МАГАТЕ, передає УНН.

Деталі

Гроссі заявив, що, згідно з спостереженнями агентства, реактор міг бути введений у роботу. При переробці палива реактора можна виділити плутоній, що є приводом для занепокоєння. Для точної оцінки статусу реактора фахівці МАГАТЕ мають відвідати об'єкт, додав Гроссі.

Я закликаю КНДР повністю виконати свої зобов'язання в рамках резолюцій Ради Безпеки ООН, оперативно налагодити співпрацю з агентством для повного та ефективного виконання угоди про гарантії щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та розв'язувати невирішені питання, особливо ті, що виникли за відсутності інспекторів агентства в країні. Агентство готове до взаємодії з будь-якого з перерахованих вище питань

йдеться в заяві Гроссі.

За його словами, подальший розвиток ядерної програми КНДР, включаючи будівництво та введення реактора в експлуатацію, порушує резолюції Ради безпеки ООН.

США попереджають про кінець режиму КНДР у разі застосування ядерної зброї17.12.23, 00:22

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У США попереджають про підробки ліків від діабету Ozempic

     • 30842 переглядiв

    Франція закриває своє посольство у Нігері

     • 31036 переглядiв

    На Одещині вибухи, працює ППО

     • 42129 переглядiв