ukenru
lyashko-rozpoviv-khto-i-yaku-vaktsinu-vid-covid-19-otrimaye-pershim-u-mezhakh-mekhanizmu-covax

Ляшко розповів, хто і яку вакцину від COVID-19 отримає першим у межах механізму COVAX

 • 27143 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Україна у межах механізму COVAX однією з 92 країн отримає вакцину від COVID-19 для пріоритетних груп населення. Передбачається, що буде декілька траншів вакцин, для того, щоб покрити цим механізмом як мінімум 20% населення. Про це під час брифінгу сказав заступник голови МОЗ - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає кореспондент УНН.

“Щодо вакцини. Україна буде забезпечена вакцинами проти коронавірусної хвороби, після їх реєстрації виробниками і рекваліфікації Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ми робимо все можливе, щоб Україна отримала вакцину пріоритетно, серед перших країн, які будуть її використовувати. Сьогодні ми зайшли в рамки механізму COVAX, який об’єднує понад 180 країн, і який буде отримувати вакцину для того, щоб всі країни, незалежно від їх економічного стану, могли отримати вакцину одними із пріоритетних (перших - ред.). Передбачається, що буде декілька траншів вакцин, для того, щоб покрити цим механізмом як мінімум 20% населення, саме пріоритетних груп”, - сказав Віктор Ляшко.

Він зазначив, що під пріоритетними групами вважаються:

  • працівники з високим ризиком інфікування в закладах охорони здоров’я;
  • надзвичайники;
  • люди з серйозними супутніми захворюваннями;
  • люди старшого віку, які проживають в закритих колективах;
  • працівники з критичним рівнем ризику - вчителі і працівники шкіл;
  • люди із супутніми захворюваннями середньої тяжкості;
  • люди старшого похилого віку;
  • люди, які живуть в притулках для бездомних чи в інших інституціях.

“Що говорить COVAX. COVAX говорить, що для країни будуть старатись давати один і той же продукт, саме вакцинний препарат, який буде постачатись в Україну, так, як і в інші країни світу, і країна повинна забезпечити прийняття продукту,.. розвезення до кожного кабінету щеплення і вакцинальні сесії”, - зазначив Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степанов назвав попередню ціну вакцини від COVID-19

За його словами, за наявною у них інформацією, сьогодні проходить розробка близько 180 вакцин-кандидатів. 10 з них проходять випробування на третій клінічній стадії.

“Механізм COVAX працює і говорить про те, що для 92 країн, це визначені країни, які отримають вакцину або безоплатно, або нижче ринкової ціни. Україна також потрапила в ці 92 країни. Для цих 92 країн планується, що буде використовуватись вакцинні продукти фірми АstraZeneca, Велика Британія, для 61 країни, і NovoVax Сполучених Штатів Америки для 92 країн. Також попередньо домовленості є, що площі, на яких будуть вироблятися ці вакцини, - знаходяться в Індії, в інституті сироваток”, - додав чиновник.

Він зазначив, що ці вакцини дозволять забезпечити виробництво вакцинного препарату після його реєстрації, щоб всі країни з переліку отримали вакцину першим траншем у розмірі 3% від населення країни.

“У подальшому декількома траншами буде доведено кількість вакцини для покриття 20% населення”, - сказав Ляшко.

Нагадаємо, Україна може отримати 4,2 тис. доз вакцини від COVID-19 для випробувань на українцях.

Українські Національні Новини

Суспільство