ukenru
lutsenku-napisali-senatori-ssha-schodo-spravi-manaforta

Луценку написали сенатори США щодо справи Манафорта

 • 13328 переглядiв

КИЇВ. 5 травня. УНН. Три сенатори США написали листа Генеральному прокурору України Юрію Луценку з вимогою відповісти на низку запитань щодо розслідування справи Пола Манафорта, який у минулому очолював передвиборчий штаб нинішнього президента США Дональда Трампа, а також був політтехнологом і радником екс-президента Віктора Януковича. Листа від сенаторів-демократів Роберта Менендеса, Діка Дурбіна та Патріка Лігі від 4 травня оприлюднили на сайті сенатського комітету з міжнародних відносин, передає УНН.

"Ми пишемо, щоб висловити велике занепокоєння у зв'язку з повідомленнями про те, що очолюване вами відомство вжило заходів для перешкоджання співпраці щодо розслідування спеціального прокурора Сполучених Штатів Роберта Мюллера", - йдеться у листі сенаторів.

Американські законодавці у листі Юрію Луценку вказують на нещодавню статтю New York Times щодо того, що його відомство "фактично заморозило розслідування чотирьох відкритих справ в Україні у квітні, тим самим зводячи на нівець можливості для співпраці зі слідством Мюллера щодо суміжних питань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна тричі просила США допитати Пола Манафорта у межах кримінальних справ

У листі сенатори просять Генпрокурора України відповісти на три запитання:

  • Чи ваше відомство робило кроки для обмеження співпраці з розслідуванням спеціального прокурора Роберта Мюллера? Якщо так, то чому?
  • Чи хто-небудь з адміністрації Дональда Трампа, або будь-хто, хто діяв у його інтересах, заохочували уряд України або представників правоохоронних органів не співпрацювати із розслідуванням спеціального прокурора Роберта Мюллера?
  • Чи порушувалось питання розслідування спеціального прокурора Мюллера під час спілкування між урядом України та американськими посадовцями, у тому числі і навколо зустрічі президентів Трампа та Порошенка у Нью-Йорку у 2017-му році?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ не повідомляла Манафорту підозру у справі "чорної бухгалтерії" ПР

"Блокування співпраці з розслідуванням Мюллера потенційно обмежує можливості українських правоохоронних органів провести більш ретельне розслідування можливих злочинів, скоєних в часи Януковича", - зазначили сенатори.

"Ймовірна відмова, про яку повідомлялося, від співпраці з розслідуванням Мюллера також посилає тривожний сигнал - як для українського народу, так і для міжнародного співтовариства - щодо прихильності вашого уряду більш широкій підтримці справедливості і верховенства закону", - йдеться в заяві.

Раніше New York Times опублікувало статтю, у якій вказало, що Генеральний прокурор України, судячи з усього, заморозив чотири розслідування щодо Пола Манафорта, колишнього керівника передвиборного штабу президента Дональда Трампа, щоб не дратувати американську владу.

У свою чергу у Генпрокуратурі після публікації оприлюднили копію відповіді ГПУ кореспондентам New York Times, надіслану 20 квітня 2018 року на запит журналістів вказаного видання, в якій була надана інформація щодо стану розслідування кримінальних проваджень, за виключенням відомостей досудового розслідування, які відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з письмового дозволу слідчого або прокурора у визначеному ним можливому обсязі.

Заступник Генпрокурор Євген Єнін при цьому зазначив, що "американські правоохоронці, ані ФБР, ані Мюллер до ГПУ з жодними запитами про правову допомогу у зв’язку зі справою Манафорта не звертались".

Українські Національні Новини

Політика