litak-virgin-atlantic-zdiisnyt-pershyi-transatlantychnyi-perelit-z-vykorystanniam-100percent-ekolohichnoho-palyva

Літак Virgin Atlantic здійснить перший трансатлантичний переліт з використанням 100% екологічного палива

 • 30205 переглядiв

Пасажирський літак компанії Virgin Atlantic у вівторок виконає переліт з Лондона у Нью-Йорк на 100% безпечному авіаційному паливі (SAF). Перевезення пасажирів і завантаження вантажів у рейсі здійснюватися не буде - авіакомпанії розглядають цей рейс перш за все, як демонстрацію того, що більш екологічний спосіб польотів дійсно можливий. Про це пише BBC, передає УНН.

Деталі

Сьогодні британська авіакомпанія Virgin Atlantic здійснить трансатлантичний рейс, який повністю працює на так званому екологічно безпечному паливі. Рейс відправлятиметься з лондонського аеропорту Хітроу о 13:30 (за українським часом) і повинен прибути на JFK у Нью-Йорку о 21:30.

Політ проходитиме у рамках акції демонстрації потенціалу варіантів з низьким вмістом вуглецю, який має забезпечити рейси у майбутньому. Також вказується, що цей рейс стане першим рейсом комерційної авіакомпанії на далекі відстані, який "на 100% працюватиме на екологічно чистому паливі на обох двигунах", - йдеться у прес-релізі Virgin. При цьому пасажирів і вантажів перевозити не будуть.

Довідка

Вироблені з відпрацьованих мастил, залишків деревини або водоростей, стійкі авіаційні палива (SAF) можуть бути використані для заміни парафіну в сучасних літаках. Вони розглядаються як основний важіль для декарбонізації сектору протягом наступних десятиліть, але їх виробництво все ще перебуває на початковому етапі і є дуже дорогим.

Після проведення випробувань та аналізу рейс був схвалений британським регулятором - Управлінням цивільної авіації - на початку цього місяця. Як повідомляється, літак Boeing 787 буде заправлений 50 тоннами SAF: використовуються два типи палива, 88% з яких отримано з відходів жирів, а решта - з відходів виробництва кукурудзи в США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співзасновник Alibaba Джек Ма відкриває сільськогосподарську компанію

У проекті бере участь низка компаній, включаючи виробника двигунів Rolls-Royce та енергетичного гіганта BP. Авіаіндустрія сподівається, що рейс Virgin Atlantic продемонструє урядам необхідність надання фінансової підтримки, щоб зробити SAF більш доступним.

Разом з тим, присутня критика з боку кількох неурядових організацій. Наприклад, екологічна група Stay Grounded назвала цей політ "відволіканням від зелених наслідків".

(Замінники палива) не наближаються до того, щоб бути масштабованими протягом необхідного періоду часу, щоб уникнути кліматичного колапсу. Те, що нам терміново потрібно, — це скорочення спалювання викопного авіаційного палива, тобто менше польотів, де це можливо

- сказала представниця екологічної групи Магдалена Хойвізер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАЕ планували використати роль господаря кліматичної конференції, щоб запропонувати вигідні нафтові та газові угоди – BBC

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Зросла ціна на долар та євро: скільки коштує валюта

     • 29489 переглядiв

    71-річний чоловік помер у Херсоні після обстрілу будинку армією рф

     • 30316 переглядiв