ukenru
liniyi-rozlomiv-pislya-zemletrusu-v-turechchini-nanesli-na-kosmichnu-kartu

Лінії розломів після землетрусу в Туреччині нанесли на космічну карту

 • 1845628 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Лінії розломів на землі після землетрусу у Туреччині нанесли на космічну карту. Ця інформація зможе врятувати людей у майбутньому, передає УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Інформація, щодо недавнього землетрусу у Туреччині може врятувати життя людей у майбутньому. Карта Sentinel допоможе вченим точно зрозуміти, що сталося, коли відбувся землетрус у Туреччині. Згодом ці знання будуть використані в моделях вчених щодо того, яким чином в турецькому регіоні відбуваються землетруси. Зрештою це допоможе турецькій владі використовувати дані при плануванні відновлення регіону.

На цьому тижні, у п'ятницю, супутник Європейського союзу Sentinel-1A, отримав знімки розломів землі, коли пролітав з півночі на південь над Туреччиною на висоті 700 км.

Доповнення

Sentinel оснащений радіолокаційним приладом, який здатен моніторити землю в будь-яку погоду, вдень та вночі.

Він регулярно сканує турецький регіон, часто відстежуючи тонкі зміни висоти на поверхні Землі.

Карта була оброблена британським Центром спостереження та моделювання землетрусів, вулканів та тектоніки (Comet). Директор центру, професор Тім Райт сказав, що спостереження Sentinel наочно показали масштаб задіяних сил.

"Новинні агентства завжди показують землетруси як «епіцентр», ніби це було точкове джерело (як бомба). Насправді всі землетруси викликані ковзанням по протяжних розломах, і чим сильніший землетрус, тим більший розлом, який розірвався", - повідомив Райт.

"Ми можемо нанести на карту ці розриви за допомогою супутників, тому що земля навколо них зміщена, у цьому випадку, на 5 чи 6 метрів. Розрив першої події був довжиною 300 км або близько того, а друга велика подія розірвала ще 140 км або біля іншої ділянки. Щоб уявити ці відстані в контексті, від Лондона до Парижа приблизно 345 км".

"До кінця десятиліття ми маємо змогу проводити такий аналіз біля епіцентрів найбільш руйнівних землетрусів, і тоді ми будемо ми зможемо бути корисними для надання допомоги", — сказав професор Райт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині та Сирії продовжують рятувати вцілілих людей – через 5 днів після землетрусу

Українські Національні Новини

Новини Світу