ukenru
lideri-bukharestskoyi-devyatki-spovneni-rishuchosti-prodovzhuvati-mizhnarodniy-tisk-na-rf

Лідери Бухарестської дев'ятки сповнені рішучості продовжувати міжнародний тиск на рф

 • 461481 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Лідери Бухарестської дев'ятки заявили, що засуджують агресивну війну росії проти України і сповнені рішучості продовжувати міжнародний тиск на рф. Про це йдеться у спільній заяві лідерів Бухарестської дев'ятки, передає УНН з посиланням на сайт президента Республіки Польща.

Цитата

«Ми найрішучішим чином засуджуємо агресивну війну росії. Кількість жертв серед мирного населення в Україні збільшується через невибіркові ракетні удари росії і точкові удари по об'єктах критичної інфраструктури, зокрема використання акваторії Чорного моря як тренувального полігону для цих ударів. Винні у звірствах і військових злочинах будуть притягнуті до відповідальності. Ми сповнені рішучості продовжувати міжнародний тиск на росію. Ми також засуджуємо всіх, включно з білоруссю, які активно сприяють агресивній війні росії проти України», - йдеться в заяві.

Також наголошується, що рік тому росія зруйнувала мир і безпеку в Європі, спробувавши силою підпорядкувати собі Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг: ми повинні розірвати замкнуте коло російської агресії

«Дії кремля призвели до різкого погіршення безпекової ситуації в євроатлантичному регіоні, серйозно погіршивши і безпеку наших партнерів. росія являє собою найсерйознішу і пряму загрозу безпеці союзників. У відповідь на криваву агресивну війну росії союзники відповіли рішуче, згуртовано і відповідально. Щоб захистити своїх громадян і територію, союзники віддані впровадженню нової бази стримування і оборони НАТО, а також зміцненню військової присутності Північноатлантичного союзу в наших країнах», - наголошується в заяві.

У спільній заяві також повідомляється, що НАТО є оборонним союзом.

«У Мадриді ми домовилися, що здійснюватимемо передову оборону солідними силами, локалізованими і готовими до бойових дій одночасно в декількох оперативних областях, щоб залишатися такими, що викликають довіру, і здатними позбавити будь-якого потенційного противника будь-якої можливості для агресії. Напередодні Вільнюського саміту ми продовжимо зміцнювати нашу позицію стримування і оборони на всьому східному фланзі, від Балтійського до Чорного морів. НАТО і його зобов'язання щодо взаємної оборони відповідно до статті 5 залишаються опорою євроатлантичної безпеки», - йдеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден у Варшаві зустрівся з президентом Польщі

Крім того, повідомляється, що відповідно до Статуту ООН і міжнародного права Україна здійснює своє право на захист від російської агресії з метою відновлення повного контролю над своєю територією і має право на звільнення окупованих територій у межах міжнародно визнаних кордонів.

«З цією метою ми продовжуватимемо підтримувати зусилля України стільки, скільки буде потрібно. Ми шануємо героїзм українського народу і відвагу його армії. Ми віддаємо данину поваги українським солдатам і жінкам-солдатам, які захищають свою свободу і наші спільні цінності», - наголошується в заяві.

У заяві наголошують, що майбутнє України в Європі.

«Ми рішуче підтримуємо євроатлантичні устремління України», - йдеться в заяві.

Крім того, наголошується, що росія зробила серйозну помилку, вторгнувшись в Україну і підірвавши заснований на правилах міжнародний порядок.

«Ми сильніші і згуртованіші, ніж будь-коли, підтверджуючи міцні трансатлантичні зв'язки між нашими країнами. Ми продовжимо наші зусилля в ім'я миру, безпеки і стабільності в усьому євроатлантичному регіоні», - підкреслюють лідери Бухарестської дев'ятки.

Додамо

До Бухарестської дев'ятки входить Болгарія, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Литва, Латвія, Польща, Румунія та Словаччина.

Доповнення

Раніше повідомлялося, що на зустрічі "Бухарестської дев'ятки" за участю спеціальних гостей - президента США Джо Байдена, Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, лідери обговорять зусилля щодо подальшої підтримки України.

Українські Національні Новини

Новини Світу