ukenru
latviytsi-otrimuvatimut-groshi-za-kozhnu-zdanu-plyashku

Латвійці отримуватимуть гроші за кожну здану пляшку

 • 12985 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. З 2020 року в Латвії може запрацювати заставна система збору порожньої тари, передає УНН з посиланням на Об'єднаний портал новин латвійського радіо і телебачення.

Проект надало міністерство з охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвії (VARAM). Документ передбачає, що з 2020 року покупці зможуть здавати пластикові пляшки в магазин і отримувати за це гроші. Щоб система запрацювала, сейму країни необхідно прийняти відповідні поправки до законів про упаковку, про податок на природні ресурси і про ПДВ.

На порталі народних ініціатив manabalss.lv було зібрано понад 10 тис. підписів громадян Латвії на підтримку створення депозитної системи. У зв'язку з цим, сейм доручив міністерству до весни вивчити можливість введення системи в Латвії.

На сьогодні VARAM виконало поставлене завдання, і тепер - слово за парламентом, повідомив парламентський секретар міністерства Яніс Еглітс, додавши, що ця система не суперечить прийнятій зараз практиці - сортування і переробки відходів, вона стане частиною загальної системи утилізації відходів.

За словами очільника VARAM Каспара Герхарда, при розробці проекту документа враховувався досвід Литви та Естонії, де така система вже діє.

"Основні принципи та переваги від діяльності цієї депозитної системи такі: плату за упаковку, яку покупець заплатить в магазині, він отримає назад, коли здасть тару в автомат або пункт прийому тари. Які головні плюси? По-перше, буде розвиватися сортування відходів у домашніх господарствах. По-друге, як свідчить досвід сусідніх країн, до 90 відсотків упаковок для напоїв буде здаватися назад. І переробити можна буде до 100 відсотків цього зібраного матеріалу. Значно зменшиться обсяг упаковок, що потрапляє на полігони сміття", - пояснив він.

Нагадаємо, така система успішно діє в Швеції, Німеччині, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, у Норвегії завдяки цій системі збирають 95% тари, у Фінляндії - 93,3%, а у Данії - 89%.

Україна тим часом значно відстає від своїх сусідів. Поки Верховна Рада лише готується розглянути відповідний законопроект, Білорусь внесла пункт щодо впровадження заставної системи в нацстратегію поводження з відходами та пообіцяла реалізувати її вже до 2020 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу