kuleba-v-oon-zaklikav-derzhavi-afriki-obyednati-zusillya-zadlya-eksportu-zerna-z-ukrayini

Кулеба в ООН закликав держави Африки об’єднати зусилля задля експорту зерна з України

 • 173656 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Україна завжди була та прагне залишатися надійним гарантом продовольчої безпеки для країн Африки та закликає їх об’єднати зусилля задля гарантування продовольчого експорту з України після виходу росії із “Зернової угоди”. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив під час спілкування із постійними представниками групи африканських країн в ООН, пише УНН.

Цитата

“Вийшовши із “Зернової угоди”, росія поставила під загрозу життя мільйонів людей по всьому світу, насамперед в Африці та Азії. Я щиро вірю, що наші тісні відносини, партнерство та активна взаємодія можуть допомогти вирішити багато проблем, зокрема пов’язаних з експортом українських зернових на світовий ринок», - заявив міністр.

Деталі

Дмитро Кулеба зазначив, що зерно можна транспортувати автомобільним і залізничним транспортом до портів в Румунії, Болгарії та Польщі, але навіть за умови збільшення об'ємів поставок такими шляхами покрити необхідні потреби зерна на світовому ринку неможливо.

Міністр наголосив, що для України питання продовольчої безпеки інших країн завжди буде пріоритетним, враховуючи наше власне трагічне минуле Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

«Ми завжди докладатимемо максимум зусиль, щоб допомогти іншим людям у світі уникнути голоду», — додав міністр.

Він закликав всі країни Африки спільно працювати над втіленням Формули миру, запропонованої Президентом України.

«Мир має бути відновлений на засадах принципів Статуту ООН та відповідних резолюцій Генасамблеї ООН. На сьогодні єдиним документом, який відповідає принципам та резолюціям ООН, є Формула миру Президента Зеленського. Закликаємо вас взяти активну участь у її втіленні та наближенні справделивого та міцного миру в Україні», - підкреслив він.

Доповнення 

Міністр назвав історичної подією нещодавній візит африканських лідерів до України та подякував за їхні зусилля на шляху встановлення миру. Він нагадав слова Президента України Володимира Зеленського під час спільної пресконференції з африканськими лідерами: «Голос африканського континенту повинен чути світ, зокрема коли йдеться про фундаментальні безпекові питання».

Дмитро Кулеба підкреслив символічність зустрічі, яка відбулася в Міжнародний день Нельсона Мандели. Глава МЗС нагадав, що Україна як держава-засновниця ООН зробила значний внесок у деколонізацію Африки та боротьбу з апартеїдом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба їде у Пакистан для переговорів щодо продовольчої безпеки після виходу росії із "зернової угоди"

Як незалежна держава Україна брала активну участь в операціях з підтримання миру в Африці: понад 300 українських блакитних шоломів служили в чотирьох відповідних місіях ООН.

Міністр наголосив, що лише у тісній співпраці можна подолати будь які проблеми, зокрема російський удар по світовій продовольчій безпеці.

Нагадаємо

17 липня росія розірвала зернову угоду, яка дозволяла Україні відправляти понад 33 мільйони тонн зерна морем.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Україна має стати 33-ю державою-членом НАТО – Резніков

     • 430188 переглядiв