ukenru
ksu-povnovazhennya-prezidenta-schodo-goliv-nabu-i-dbr-ne-porushuyut-printsip-rozpodilu-derzhvladi

КСУ: повноваження президента щодо голів НАБУ і ДБР не порушують принцип розподілу держвлади

 • 9102 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Правовий департамент секретаріату Конституційного суду України підготував експертний висновок з питань, порушених у конституційному зверненні Верховної Ради України щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 106 Конституції України. Зміст документу був оприлюднений сьогодні Великою палатою КСУ у ході засідання, передає УНН.

Конституційне звернення ВРУ стосується закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора НАБУ і директора ДБР.

У висновку, зокрема, зазначається, що доповнення частини 1 статті 106 Конституції України повноваженням президента утворювати відповідно до закону НАБУ, одним із завдань якого є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, що становлять загрозу національній безпеці, а також призначати та звільняти із посади у порядку, визначеному законом, директора НАБУ, не спрямовані на скасування чи обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КСУ може визнати неконституційними лише окремі положення люстраційного закону 

На думку правового департаменту секретаріату КСУ, закріплення на конституційному рівні повноважень президента здійснювати керівництво ДБР, а саме призначати та звільняти його директора, не порушує принципу розподілу державної влади та межі повноважень гілок влади.

Пропоновані законопроектом зміни також не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина, зазначили у правовому департаменті секретаріату КСУ.

"Крім того зміни, пропоновані пунктом 1 законопроекту, не мають негативного впливу на політичну самостійність чи суверенітет України, не передбачають зміни її кордонів або державного устрою, а отже не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України", - йдеться у документі.

Нагадаємо, КСУ сьогодні розглядає зміни до Конституції щодо президентських повноважень щодо НАБУ і ДБР.

Українські Національні Новини

Політика