ksu-pereviryt-zakonnist-obmezhennia-maksymalnoho-rozmiru-pensii

КСУ перевірить законність обмеження максимального розміру пенсії

 • 30820 переглядiв

Конституційний Суд України має оцінити законність закону, який обмежує пенсії на рівні 10 прожиткових мінімумів, після звернення, що вказує на потенційні порушення Конституції.

Конституційний суд України за зверненням Верховного суду перевірить законність встановленого парламентом обмеження максимального розміру пенсії. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу КСУ

Обмеження максимального розміру пенсій в Україні запровадили законом від 8 липня 2011 року № 668-VI "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".  Тоді максимальний розмір пенсії в Україні обмежили 10 прожитковими мінімумами. На той час це було 7640 гривень. 

До Верховного Суду звернувся Кіровоградський окружний адміністративний суд, який дійшов висновку, що законопроєкт суперечить статтям 46 і 64 Основного Закону.  В статті 46 Конституції говориться про право громадян на соціальний захист у старості. А стаття 64-забороняє обмеження конституційних прав громадян.

Верховний Суд у конституційному поданні просить перевірити на відповідність статті 21, частині третій статті 22, частині першій статті 24, статтям 46 і 64 Конституції України оспорювані законодавчі приписи, згідно з якими максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність

- йдеться у повідомленні КСУ.

Доповнення

З 2024 року в Україні для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати щонайменше 31 рік страхового стажу. Також можливі варіанти виходу на пенсію в 63 або 65 років з меншою кількістю страхових років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд продовжив щомісячні доплати до пенсій за віком

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    ВАКС присудив 7 років колонії голові райсуду Вінниччини

     • 25949 переглядiв