ukenru
ks-zaslukhav-argumenti-na-korist-skorochennya-kilkosti-nardepiv

КС заслухав аргументи на користь скорочення кількості нардепів

 • 13620 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Конституційний суд почав сьогодні усні слухання щодо президентського законопроекту про скорочення кількості народних депутатів, передає УНН.

Так, КС на пленарному засіданні у формі усного провадження почав розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності вимогам статей Конституції 157 і 158 законопроекту про внесення змін до статті 76 і 77 Конституції щодо зменшення конституційного складу ВР і закріплення пропорційної виборчої системи.

Президент пропонує внести зміни в ст. 76 Конституції, закріпивши норму про конституційний склад Верховної Ради - 300 народних депутатів.

Також, в ст. 77 Конституції пропонується закріпити норму про обрання Верховної Ради за пропорційною виборчою системою.

На засіданні суду виступили представник Верховної Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря і представник Президента в КС Федір Веніславський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У декларації ексглави КСУ Шевчука НАЗК виявило низку порушень

Обгрунтовуючи позицію Президента, Веніславський зазначив, що ініціатива Президента про скорочення конституційного складу ВР обумовлена двома факторами - політичною доцільністю і скороченням чисельності населення України в порівнянні з 1996 роком, коли була прийнята чинна редакція Конституції.

Веніславський зазначив, що на момент прийняття Конституції в Україні проживали близько 52 млн осіб. Зараз же точної цифри по кількості населення немає, але, за різними оцінками, вона становить 35-37 млн.

Крім того, представник Президента в КС уточнив, що закріплення в Конституції виключно пропорційної виборчої системи необхідно для того, щоб в майбутньому не допустити маніпуляцій з боку будь-якої політичної сили, яка набере найбільше голосів, щодо штучного формування більшості в парламенті шляхом входження в неї депутатів-мажоритарників.

Також Веніславський вважає, що обидві ініціативи, запропоновані Президентом, не порушують права і свобод громадян.

Судді Конституційного суду під час слухання ставили питання обом представникам. Зокрема суддів цікавило питання, чому Президент пропонує скоротити кількість депутатів саме до 300 осіб, особливо з огляду на практику західних країн, де кількість депутатів пропорційна чисельності населення, але вона різна. Зокрема, в Швеції на 10 млн населення кількість депутатів становить 345.

Як писав УНН, ДБР не знайшло підстав для реєстрації провадження за заявою Шевчука проти КСУ.

Українські Національні Новини

Політика