ukenru
krimskotatarskiy-ornament-ornek-otrimav-viznannya-z-boku-yunesko-ukrayina-nazvala-tse-znakovoyu-podiyeyu

Кримськотатарський орнамент "орьнек" отримав визнання з боку ЮНЕСКО: Україна назвала це "знаковою подією"

 • 45578 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. ЮНЕСКО внесла традиційний кримськотатарський орнамент “орьнек” до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Україна вважає це знаковою подією і перемогою, зазначили Президент Володимир Зеленський та міністр закордонних прав Дмитро Кулеба у четвер, пише УНН.

Цитата:

"Вітаю кримськотатарський народ і всю Україну зі знаковою перемогою. ЮНЕСКО внесла традиційний кримськотатарський орнамент “орьнек” до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Це гідне визнання самобутності киримли та краси культурної мозаїки України", - написав Зеленський у Twitter.

Подію назвав знаковою голова МЗС.

"Визнання ЮНЕСКО кримськотатарського орнаменту “орьнек” — це дійсно знакова подія. Самобутня культура корінного народу українського Криму визнана надбанням людства. Вірю, що список нематеріальної культурної спадщини буде і надалі поповнюватися скарбами культурної мозаїки України", - написав він у Twitter.

Довідково

Орьнек (крим. Örnek) — національний кримськотатарський орнамент, одне з найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу.

Орнамент містить у собі об'єднані у композицію дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру симетричного та асиметричного розташування. Основною символікою є зображення квітів і дерев у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів.

Орнамент використовуються як елемент декору національного одягу, взуття, головних уборів, а також у ювелірних прикрасах, на керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях.

В лютому 2018 внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Українські Національні Новини

Суспільство