kraynya-forma-eskalatsiyi-dipvidnosin-u-mzs-gruziyi-vidreaguvali-na-protest-ukrayini-cherez-stan-saakashvili

Крайня форма ескалації дипвідносин: у МЗС Грузії відреагували на протест України через стан Саакашвілі

 • 1803104 переглядiв

КИЇВ. 4 липня. УНН. У Міністерстві закордонних справ Грузії назвали крайньою формою ескалації дипвідносин та "втручанням у внутрішні справи суверенної держави" пропозиції послу Грузії залишити територію України для консультацій із Тбілісі. Зазначимо, таким чином офіційний Київ висловив протест через стан Михайла Саакашвілі, який перебуває в ув'язненні у Грузії, передає УНН.

Цитата

"Міністерство закордонних справ Грузії висловлює глибоку стурбованість рішенням української влади ... Ця акція є крайньою формою ескалації дипломатичних відносин, і дуже прикро, що офіційний Київ йде на такий крок проти дружньої держави та народу.

Причина, названа українською владою, робить це рішення особливо незрозумілим. Рішення Страсбурзького суду поклало край спекуляціям щодо стану здоров’я засудженого Міхеїла Саакашвілі, чим ще раз підтвердило найвищі стандарти захисту прав Міхеїла Саакашвілі державою. На тлі такого розвитку подій рішення української влади суттєво шкодить стратегічним відносинам двох країн і є прямим втручанням у внутрішні справи суверенної держави", - йдеться у заяві МЗС Грузії.

Деталі

Офіційний Тбілісі сподівається, що офіційний Київ перегляне своє рішення і докладе зусиль для подальшого розвитку історично дружніх відносин між двома країнами.

"Хочемо ще раз підкреслити, що підтримка Грузією територіальної цілісності та суверенітету України та українського народу є непохитною. З початку війни Грузія надає Україні політичну та гуманітарну підтримку як на двосторонньому рівні, так і в різних міжнародних форматах.

Показово й те, що в умовах російської військової агресії навіть у найважчі моменти дипломатичне представництво Грузії в Україні не припиняло функціонування", - йдеться у заяві.

У МЗС Грузії додали, що посол Грузії Георгій Закарашвілі передав українській стороні офіційну позицію Тбілісі під час зустрічі, яка відбулася сьогодні в Києві в Міністерстві закордонних справ України.

"... хочеться зазначити, що Грузія й надалі висловлюватиме солідарність і підтримку Україні, яка перебуває у стані війни. Саме тому, що Україна перебуває в активній фазі війни, грузинська сторона, усвідомлюючи свою велику відповідальність у міжнародних відносинах і особливо перед партнерами, на цьому етапі утримується від будь-якої додаткової реакції у відповідь на кроки України та подальші загострення з нею двосторонніх відносин, що заведе існуючу і без того складну ситуацію в глухий кут", - резюмували у МЗС Грузії.

Нагадаємо

Послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі, якого викликали в МЗС через стан третього президента Грузії Михайла Саакашвілі, висловили рішучий протест та запропонували залишити країну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею.

Саакашвілі перебуває у лікарні з минулого року після того, як відмовлявся від їжі протягом 50 днів на знак протесту проти його затримання, яке, на думку правозахисних груп, є політично вмотивованим.

Група американських лікарів заявила, що Саакашвілі страждає від серйозних неврологічних, шлунково-кишкових та ортопедичних захворювань. Вони заявили, що погіршення його здоров'я сталося внаслідок "катувань" у в'язниці.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    російський МіГ-31 впав на камчатці - росЗМІ

     • 579997 переглядiв