kosmichnyi-teleskop-dzheimsa-vebba-prodovzhuie-vrazhaty-vchenykh-ohliad-deiakykh-osnovnykh-sposterezhen-tsoho-roku

Космічний телескоп Джеймса Вебба продовжує вражати вчених: огляд деяких основних спостережень цього року

 • 81298 переглядiв

Космічний телескоп Джеймса Вебба показав детальні зображення, такі як кільцева туманність і Примарна галактика, а також виявив найвіддаленішу з відомих чорну діру.

Новий космічний телескоп Джеймса Вебба (JWST) у 100 разів потужніший за свого попередника - космічний телескоп Хаббл. Майже щотижня орбітальна інфрачервона обсерваторія надає вражаючі зображення з космосу, продовжуючи надихати вчених по всьому світу і сприяти відкриттям у сфері пізнання Всесвіту. Про деякі з найцікавіших спостережень зображень Вебба, опублікованих у 2023 році, передає УНН.

Деталі

Найчіткіше зображення Кільцевої туманності

Влітку цього року JWST отримав історичне зображення далекого всесвіту. За даними НАСА, Кільцева туманності є чудовим прикладом планетарної туманності, яка включає в себе розширювану оболонку з розжареного газу, викинутого зіркою наприкінці її життя. Наприкінці свого життя, кільцева туманність демонструє красиві кольори і деталі, які колись вважалися "простими круглими об'єктами з однією вмираючою зіркою в центрі", зазначає Роджер Вессон з Кардіфського університету.

Фантомна галактика

Космічний телескоп Джеймса Вебба допоміг вченим побачити галактику Фантом, або M74, краще, ніж будь-коли раніше.Розташована приблизно за 32 мільйони світлових років від Землі, M74 має спіральні рукави, чітко окреслені порівняно з більш нерівними структурами деяких інших галактик.

Найдальша чорна діра

У листопаді астрономи виявили найвіддаленішу чорну діру, яку коли-небудь виявляли, розташовану на відстані приблизно 13,2 мільярда світлових років від Землі в галактиці UHZ1.

Вивчення штормів на Юпітері

Спостереження Вебба надали нові погодні дані щодо штормів Юпітера та більше підказок про глобальний океан на супутнику Сатурна Енцеладі.

Детальні зображення Урану

В одному з попередніх релізів зображень цього року NASA поділилося новими знімками Урана, зробленими JWST, з неймовірною деталізацією всіх 13 кілець і полярної області. Навіть невловиме кільце Зета було видимим для надзвичайно чутливих інструментів Вебба.

Наднову в галактиці MRG-M0138

JWST зафіксував залишок наднової, Кассіопеї А, розташованої всередині сузір'я Кассіопеї. За даними NASA, зображення охоплює 10 світлових років. Образ із високою роздільною здатністю розкриває складні деталі розширюваної оболонки матеріалу, що врізається в газ, який виділяє зірка перед тим, як вибухнути.

Важлива молекула вуглецю

Також астрономи використали космічний телескоп Джеймса Вебба, щоб виявити молекулу вуглецю, відому як метиловий катіон, у молодій зоряній системі в туманності Оріона, також відомої як смуга Оріона.

Згідно з даними Європейського космічного агентства (ESA), ця молекула важлива, оскільки вона допомагає формувати більш складні молекули на основі вуглецю.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що Космічний телескоп Вебба показав вражаюче фото 50-ти зірок крупним планом.

Ракета SpaceX Falcon Heavy запустила секретний космічний літак X-37B для Космічних сил США після затримок29.12.23, 14:24

Ігор Тележніков

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленський звільнив голову Тернопільської ОДА Труша

     • 27780 переглядiв

    На Черкащині та в Сумах пролунали вибухи - ЗМІ

     • 28319 переглядiв