ukenru
koronakriza-vdarila-po-bankakh-ale-pomirno-pributki-vpali-na-29

Коронакриза вдарила по банках, але "помірно": прибутки впали на 29%

 • 17094 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Коронакриза помірно вплинула на доходи банків, прибуток банківської системи у 2020 році cтановив 41 млрд грн, зменшившись за рік на 29%. ПриватБанк сформував 61% усього прибутку - 25,3 млрд грн. Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України, передає УНН.

Цитата пресслужби НБУ:

"У 2020 році банки отримали 41,3 млрд грн чистого прибутку, що на 29% менше аналогічного періоду минулого року, коли банківський сектор заробив 58,4 млрд грн. Коронакриза погіршила фінансовий стан банків, проте менш відчутно, ніж очікувалося навесні 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Деталі

За даними Нацбанку, кількість збиткових банків у 2020 році не зросла. "У 2020 році з 73 платоспроможних банків 65 банків були прибутковими та отримали чистий прибуток 47,7 млрд грн, що перекрило збитки 8 банків на загальну суму 6,4 млрд грн", - вказали у регуляторі.

Вказано, що прибуток сектору дуже концентрований. "ПриватБанк сформував 61% усього прибутку (25,3 млрд грн), а п’ять найприбутковіших банків – 89% прибутку", - додали у НБУ.

Загалом формування резервів під очікувані збитки, як зазначається, "стало основною причиною погіршення фінансового результату в 2020 році".

Низка банків визнали погіршення якості активів через фінансові труднощі позичальників. У зв’язку з цим відповідні витрати на резерви за кредитами у 2020 році зросли на 91% до 20,8 млрд грн проти 10,9 млрд грн у 2019 році.

Також зазначається, що загальне зниження бізнес-активності під час карантину та падіння попиту на кредити й банківські послуги негативно позначилися на чистих процентних (зріс на 7% проти 8% р/р у 2019 році) та комісійних (зріс на 5,8% р/р здебільшого завдяки зростанню безготівкових операцій) доходах банків.

Коментар голови НБУ:

"Банки проходять коронакризу впевнено та з суттєвим запасом міцності. Попри загальний спад ділової активності та зниження вартості фондування, банківський сектор України залишається високоприбутковим. За результатами 2020 року операційна дохідність банків була високою, а відображені кредитні збитки не надмірними", - вказав голова НБУ Кирило Шевченко.

Він зауважив, що у НБУ очікують, "що в середньостроковій перспективі ризики зниження прибутковості банків зберігатимуться". Частково, з його слів, їх можна компенсувати, підвищуючи операційну ефективність.

Голова Нацбанку додав, що на прибуток також тиснутимуть відрахування до резервів.

"Отже, прибутковість банків дещо послабиться, але залишатиметься на достатньому рівні для збереження інтересу з боку інвесторів", – зазначив Шевченко.

Доповнення

Торік у червні повідомлялося, що Нацбанк провів експрес-стрес-тестування 26 великих банків щодо оцінки впливу поточної кризи. За результатами виявилось, що дев’ять банків можуть порушити показники достатності основного капіталу, із них два – державні.

У 2021 році стрес-тестування проходитимуть 30 банків, повідомили у НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка