konkurentiv-nikhto-ne-lyubit-ekspert-pro-ukrayinskiy-apk-na-rinku-yes

Конкурентів ніхто не любить – експерт про український АПК на ринку ЄС

 • 1685540 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Конкурентів ніхто не любить - тому євроспільнота не поспішає відкривати свій ринок для українських товарів, зокрема продукції агропромислового комплексу. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН озвучив економічний експерт Олександр Охріменко.

Цитата

«Зрозумійте, конкурентів ніхто не любить. Так, дійсно, євроспільнота не поспішає відкривати свій ринок для українських товарів. Тому є обмеження, є заборони. Це є цілком логічним», - зазначив він.

Охріменко звернув увагу на те, що наразі Україна, де-юре, не є членом євроспільноти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аграрії просять захисту від дискримінації з боку ЄС

«І навіть якщо ми станемо членами євроспільноти – у нас теж будуть обмеження. Це нормальна практика для бізнесу», - підкреслив він.

Додамо

Говорячи безпосередньо про обмеження для українського аграрного сектору експерт пояснив, у чому Україна є конкурентом для європейських аграріїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До продукції українського АПК у ЄС застосовують нетарифні бар’єри – аграрії

«Сама євроспільнота, наприклад Польща, вирощує багато продуктів харчування, які поставляє в Німеччину й інші країни. І, фактично, Польща не хотіла б конкуренцію на власній території. Цілком логічне рішення», - визнав Охріменко.

За його словами, для блокування українського аграрного експорту з боку Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії та Румунії використана можливість введення обмежень у випадку, коли це загрожує економічній безпеці країн.

«І Польща цим скористалася – вони вважають, що купівля українського зерна загрожує економічній безпеці Польщі», - зазначив економіст.

«У цій ситуації нас рятує тільки те, що більше продуктів харчування купує Німеччина, Іспанія, Нідерланди - вони обмежень не встановили. Але те, що ми спостерігаємо – це є той момент, коли Україна бачить, чи доречно нам вступати у євроспільноту. А якщо вступати, то треба розуміти, що такі проблеми будуть завжди мати місце і треба бути до них готовими», - резюмував Охріменко.

Нагадаємо

Члени громадської спілки “Всеукраїнський аграрний форум” раніше звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС.

Представники українського АПК стурбовані ініціативами окремих держав-членів ЄС та Європейської Комісії, які несуть в собі небезпеку знищення українського аграрного сектору економіки. Зокрема, вони занепокоєні фактами, які свідчать про невиконання ст.35 Угоди. Ця стаття говорить про те, що жодна сторона Угоди не повинна запроваджувати будь-які заборони чи обмеження щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони. Однак, переконані аграрії, практика обмежень, зокрема щодо ввезення на територію низки країн-членів ЄС українського зерна, порушує положення Угоди та є дискримінаційною по відношенню до України.

З цього приводу президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в коментарі УНН зазначив, що, на його думку, Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Румунія не можуть конкурувати з Україною у агропромисловому комплексі, а блокуванням українського експорту протирічать позиції Єврокомісії та Європарламенту.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі