konhres-ukhvalyv-zakonoproekt-shcho-zaboroniaie-prezydentu-v-odnostoronnomu-poriadku-vykhodyty-z-nato

Конгрес США ухвалив законопроект, що забороняє президенту в односторонньому порядку виходити з НАТО

 • 31524 переглядiв

Конгрес США ухвалив законопроект, який забороняє президенту США виходити з НАТО без схвалення Конгресу, що відображає двопартійну прихильність до Альянсу. Прийнятий Сенатом закон доповнить положення про національну оборону Сполучених Штатів.

Конгрес США схвалив закон, розроблений сенаторами Марко Рубіо (республіканська партія) і Тім Кейн (демократи), згідно якого, президенту Сполучених Штатів Америки буде заборонено в односторонньому порядку виходити з Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Про це повідомляє The Hill, передає УНН.

Деталі

Нове положення підкреслює відданість Конгресу альянсу НАТО. За словами Тіма Кейна, цей закон посилає потужний сигнал авторитарним режимам у всьому світі та підтверджує підтримку США альянсу, який має фундаментальне значення для національної безпеки країни.

НАТО залишається сильним у відповідь на війну [президента Росії Владіміра] Путіна в Україні і зростаючі виклики в усьому світі

- сказав Кейн у своїй заяві.

Марко Рубіо сказав, що ця міра стала критичним інструментом для нагляду Конгресу.

Ми повинні переконатися, що захищаємо наші національні інтереси та безпеку наших демократичних союзників

- сказав він у заяві.

Закон передбачає, що президент США повинен повідомити відповідні комітети Палати представників і Сенату щонайменше за 180 днів до розгляду питання про "призупинення, припинення, засудження або вихід" з НАТО. Якщо президент все ж таки наважиться на це, вихід вимагатиме рішення Конгресу або схвалення 2/3 присутніх сенаторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінляндія підпише оборонний пакт зі США для розширення військового доступу

Доповнення

Попередня ініціатива двох сенаторів провалилася, коли на посаді був президент Дональд Трамп, який тепер зберігає статус фаворита щодо можливої кандидатури від Республіканської партії у президенти США. Незважаючи на неоднозначні повідомлення Трампа щодо НАТО – раніше експрезидент заявляв, що вихід з альянсу заощадить США мільйони доларів щорічно – тим не менш, прихильники колишнього президента кажуть, що відповідна критика альянсу надихнула країни-члени виконати свої зобов’язання щодо досягнення 2 відсотків витрат на оборону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний суд США розгляне справу, яка може скасувати звинувачення, пов'язані з нападом на Капітолій у 2021 році

Довідка

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) була заснована в 1949 році і є групою з 31 країни в Європі та Північній Америці, яка існує для захисту населення і території своїх членів.

Серед найважливіших пунктів договору є знаменита стаття 5, яка встановлює принцип колективної оборони - якщо на когось із членів НАТО нападають, то нападають на всіх.

Наразі Альянс налічує 31 члена, незабаром до нього приєднається Швеція

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного тижня Сенат США голосуватиме щодо військової допомоги Україні та Ізраїлю

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі